Читај ми!

Пензионисани генерали позивају на пуч, Макрон се не оглашава

Група пензионисаних француских војних генерала у писму позива армију да изведе војни пуч и збаци председника Емануела Макрона с власти.

У Француској се наставља полемика око отвореног писма председнику Емануелу Макрону које су 21.маприла потписали бивши и садашњи припадници војске, упозоривши на претњу грађанским ратом. Макрон се није огласио, а француска министарка одбране тражи да генерали буду кажњени.

Би-Би-Си преноси да су у колумни, коју је на 60. годишњицу неуспелог државног удара објавио десничарски лист, бивши припадници војске позвали Макрона да заустави дешавања у земљи која у рукама исламиста тоне у хаос и градјански рат.

У истим новинама у којима је објављен апел, Марин Ле Пен, која предводи крајњу десницу у земљи, објавила је колумну у којој је подржала акцију пензионисаних генерала и позвала их да јој се придруже.

Око 1.000 војника, међу којима је око 20 пензионисаних генерала и других 80 бивших високих официра, потписало се на писму објављеном у десничарском магазину "Валер актуел" и у њему се наводи да ће, ако ништа не буде урађено, њихови активни другови ступити у акцију заштите националних вредности и сународника на територији Француске.

У писму они тврде да исламисти преузимају читаве делове националне територије. Међу потписницима писма налази се Кристијан Пикемал (80), генерал у пензији, бивши командир Легије странаца, који је изгубио почасти као генерал у пензији јер је био ухапшен због учешћа у антиисламским демонстрацијама 2016.

Писмо је осудила Влада, упоредивши га с неуспелим војним ударом који су пре 60 година покушали генерали против тадашњег председника Шарла де Гола. Припадницима француске војске, било да активно служе или су резервисти, забрањено је да јавно изражавају мишљење о религији и политици.

Макрон се није огласио, а министарка одбране Флоренс Парли затражила је да потписници писма - буду кажњени.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво