Читај ми!

Стејт департмент упозорава држављане САД: Не путујте у Авганистан због ковида, тероризма, отмица

Стејт депармтент издао је упозорење држављанима САД да не путују у Авганистан због ковида 19, криминала, тероризма, грађанских немира, отмица и оружаног сукоба. Амерички држављани који желе да напусте Авганистан требало би да то што пре ураде доступним комерцијалним летовима, наводи се у упозорењу.

У саопштењу објављеном на сајту Стејт депармтента се апелује на држављане САД да прочитају страницу Министарства спољних послова о ковиду 19 пре него што планирају међународно путовање.

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) издали су обавештење нивоа четири о путовању у Авганистан, указујуц́и на веома висок ниво заражених у тој земљи.

Стејт департмент је, како се наводи, наредио одлазак из амбасаде САД у Кабулу службеника америчке владе који посао могу обављати негде другде.

"Путовање у сва подручја Авганистана није сигурно због критичних нивоа отмица, узимања талаца, самоубилачких бомбашких напада, раширених војних борбених операција, нагазних мина и терористичких и побуњеничких напада, укључујуц́и нападе употребом возила, магнетних или других импровизованих експлозивних направа, самоубилачким прслуцима и гранатама", наводи се у саопштењу.

Стејт департмент навоид да терористичке и побуњеничке групе настављају планирање и извршавање напада у Авганистану.

"Ти напади се дешавају са мало или нимало упозорења, а усмерени су на званичне конвоје и објекте владе Авганистана и САД, зграде локалних власти, стране амбасаде, војне инсталације, комерцијалне јединице, канцеларије невладиних организација (НВО), болнице, стамбене зграде, туристичке локације , центара за превоз, јавна окупљања, пијаце и тржнице, богомоље, ресторане, хотеле, универзитете, аеродроме, школе, гимназије и друга места која посец́ују амерички и други страни држављани", истиче се у саопштењу.

Способност америчке амбасаде да пружа рутинске и хитне услуге грађанима САД у Авганистану је озбиљно ограничена, посебно ван Кабула. Могућности евакуације из Авганистана изузетно су ограничене због недостатка инфраструктуре, географских ограничења и нестабилне безбедносне ситуације, додаје се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво