Читај ми!

Припадници нигеријске мафије ухапшени у великој полицијској акцији у Италији

Нигеријска мафија, која је позната широм света, укоренила се и у Италији где се баве прањем новца, проституцијом, дрогом, трговином људима и осталим нелегалним радњама. Од 2018. до 2020. године, против грађана те националности поднет је највећи број пријава и дошло је до највећег броја хапшења због организованог мафијашког деловања на италијанској територији.

Операција под називом "Хелоу Брос", која је обављена у понедељак, довела је до многобројних хапшења чланова ове мафијашке групе која је по последњем извештају ФБИ-ја активна у 80 земаља света и сматра се једном од најопаснијих.

Ова удружења настала су у Нигерији на њиховим универзитетима у оквиру "братстава" познатих под именом "Култс".

На почетку, њихов циљ је био борба против расизма и апартхејда, а затим су се претворили у мафијашке групе, какве су данас познате не само на тлу Италије, већ и у целом свету.

У Италију сваког месеца покушава да илегално уђе од 3.000 па до 30.000 странаца, нарочито путем великих гумених чамаца који пристају на острво Лампедуза.

На тај начин је и бос италијанског "Блек екса", Секи или Титиус како га још називају, стигао у Поцало још 2014. године гуменим чамцем из Либије и пребачен је у центар за смештај имиграната у Аквили где је остао око две године пре него што се преселио у град Ређо Емилија.

Међутим, убрзо је одлучио да се врати у миран градић Аквила, јер је тамо било могуће деловати без изазивања сумње.

Барем су тако мислили чланови мафијашке организације с обзиром на то да је полиција из Аквиле под руководством Марка Мастранђела, уз оперативну централу државне полиције, као и полиције из Рима, Потенце, Ђенове, Напуља, Парме, Модене, Месине, Kатаније, Ријетија, Барија, Kазерте и Ређо Емилије, извршила операцију под именом "Хелоу Брос" где је дошло до хапшења 30 особа, као и покретања истраге према 25 особа.

Припадници групе "Блек екс" су оптужени за злочиначко удружење мафијашког типа, а сматрају се најопаснијом нигеријском мафијом на свету.

"Често јавно мњење скреће пажњу на проблеме имиграната и њихову интеграцију у Италији, али не можемо говорити о интеграцији ако се не поштују правила", изјавио је јавни тужилац Микеле Ренцо.

"Блек екс" деловао широм Италије под различитим именима 

Група "Блек екс", на челу са тридесетпетогодишњим вођом, деловала је под разним именима у зависности од територије "Смол бој" у области Ређо Емилије, "Брос Ирене" у Напуљу, "Есоса" у Барију, "Обалиге" у Kазерти, те "Осамуј" у Риму.

Ово мафијашко удружење радило је и онлајн, бавећи се разним врстама превара, а сва зарада одлазила је у Нигерију.

Један од агената Истражне антимафијашке дирекције (ДИА), који је желео да остане анониман, изјавио је за лист Ил Фато квотидијано да ова удружења склапају договоре са нигеријском владом и повезују се са албанским криминалним групама ради увоза кокаина, хероина и марихуане. Такође су у контакту са руском мафијом, са камором из Марсиље, као и са многим италијанским мафијама.

Организације се на територијама једне земље, у овом случају Италије, деле на "култове", а припадност се, баш попут познатих италијанских мафија, како је то објаснила комесарка Бенедета Маријани, добија путем врло ригидних правила и ритуала.

Како је навела Маријанијева, да би се ушло у овај мафијашки клан потребно је да особа буде представљена од стране једне врсте "кума" који ће гарантовати за њега, а та особа ће морати да прође кроз разне врсте искушења и ритуала у шумама, дрогирани великим количинама наркотика и тзв. кокома.

Иницијација помоћу магичних и насилних ритуала 

Агент Дије изјавио је да функционишу врло слично Ндрангети, а да се обред иницијације обавља на врло насилан начин путем магичног ритуала јују.

Будући чланови бивају претучени, шибани, терани да пију крв и да плаћају таксу за упис у ово мафијашко друштво. Након тога, остали чланови се обавезују да ће издржавати тј. помагати фамилије нових чланова.

Вођа италијанске нигеријске мафије је захтевао да се нови чланови доводе директно из Нигерије. Јавни тужилац Ренцо је изјавио да ова врста мафије није усмерена против појединаца, већ против државног и економског система једне земље, па је организација "Блек екс" имала на располагању милион евра користећи и биткоин.

Нигеријска мафија је дубоко укорењена у свету путем међународних договора, илегалних траса, а изнад свега уз помоћ и сарадњу аутохтоних мафија у појединачним земљама. Са друге стране, не тако ретко су присутни и сукоби ове мафије са локалним мафијама.

Нигеријска мафија се бави трговином људи, нелегалном имиграцијом, проституцијом, изнуђивањем, фалсификовањем новца, као и његовим међународним нелегалним преносом, те трговином наркотика.

Заснивају се на једној врсти "устава" тзв. "Зелене библије" и задржавајући врло солидну базу у Нигерији активни су у многим земљама света и представљају велику претњу на глобалном нивоу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво