Читај ми!

Либија, страхује се да се удавило више од 100 имиграната

Страхује се да је најмање 120 имиграната страдало након што се њихов гумени чамац преврнуо у узбурканом мору у близини Либије, док су покушавали да дођу до Европе, саопштиле су хуманитарне организације и Агенција Уједињених нација за миграције.

На десетине тела су примећене у близини преврнутог чамца у четвртак, који је превозио 130 људи, рекле су спасилачке службе, објавио је британски Гардијан.

Према прелиминарној реконструкцији догађаја, европска хуманитарна група "СОС Медитеран" је добила позив у четвртак од волонтерске спасилачке јединице "Аларм фоун" о присуству три чамца у међународним водама код Либије.

Таласи у тој области су достизали висину до шест метара.

"Данас, након сати и сати претраге, наше црне слутње су се обистиниле. Посада 'Океанског викинга' је сведочила ужасним призорима североисточно од Триполија. На овом чамцу је током позива у помоћ било око 130 људи у среду ујутро", рекла је Лујза Албера, координатор на "Океан викингу".

Врућа линија "Аларм фоун" је рекла да су "сви људи могли да буду спасени, али су их власти, знајући за ситуацију, оставили да умру на мору".

Линија за помоћ је била у контакту са чамцем десет сати 21. априла и наводно је одредила ГПС позицију и више пута је пренела позицију и информацију о опасној ситуацији ситуацију европским и либијским властима.

Истиче се да су, међутим, европске власти одбациле одговорност да коодинирају операцијом потраге и уместо тога су означиле да су либијске власти одговорне.

"Либијска обалска стража је, међутим, одбила да покрене спасилачку операцију, оставивши 130 људи у узбурканом мору целу ноћ", наводи се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво