Читај ми!

Дерек Шовин проглашен кривим за убиство Џорџа Флојда

Суд у Минеаполису прогласио је Дерека Шовина, бившег полицајац из тог града кривим за убиство ненаоружаног цивила Џорџа Флојда. Шовин је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице. Изрицање казне за осам недеља. Државни тужилац Минесоте Кејт Елисон назвао је пресуду "првим кораком ка правди".

Дерек Шовин је проглашен кривим за ненамерно убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство другог степена.

Након што је прочитао пресуду пороте судија Питер Кејхил захвалио се поротницима на ономе што је у том случају назвао "тешком службом".

"Морам да вам се захвалим у име народа Минесоте, не само на поротничкој служби, већ и на служби тешке дужности", рекао је Кејхил.

Максимална казна за ненамерно убиство другог степена је казна затвора не већа од 40 година, док је максимална казна за убиство трећег степена затворска казна у трајању до највише 25 година.

За убиство другог степена максимална казна може бити 10 година затвора и/или 20.000 америчких долара. 

Изрицање казне за осам недеља 

Након прочитане пресуде, судија Кејхил најавио је наредне, техничке кораке, укључујући заказивање изрицања казне за осам недеља. 

Кејхил је навео да ће суд "у року од једне недеље" размотрити писане аргументе Дерека Шовина и објавити чињеничне налазе о њима. Тада ће, истиче, наложити извештај истраге пред изрицање пресуде, што се може "вратити" за четири недеље". Након тога уследиће брифинг о извештају о истрази пред изрицање казне за шест недеља.

"За осам недеља имаћемо пресуду", казао је Кејхил. 

Државни тужилац Минесоте Кејт Елисон назвао је пресуду првим кораком ка правди. 

"Данашњу пресуду не бих назвао правдом, јер правда подразумева истинску обнову, али је одговорност, што је први корак ка правди", рекао је Елисон. 

Стотине окупљених чекало је изрицање пресуде.  

Поротници који су чули изјаве 45 сведока, међу којима су лекари, стручњаци за употребу силе, полицајци, случајни пролазници и људе блиске Флојду, пресуду су донели после више од 10 сати већања.

Од 12 поротника, шест су белци, четворо Афроамериканци, а двоје мешане расе. Седам је жена, а пет мушкараца.

Судницу, заштићену бодљикавом жицом и високим баријерама, чувају припадници Националне гарде.

Пре изрицања пресуде безбедносне службе затвориле су капију на седиште полиције у Минеаполису. Градске службе поставиле су и бетонске баријере испред зграде полиције.

Очекује се обраћање гувернера Минесоте Тима Валза.  

Снимци Шовина, белца, како спутава Флојда, Афроамериканца, држећи га прикованог коленом на земљи док он узвикује "Не могу да дишем", узбуркали су Америку и изазвали талас вишемесечних протеста 2020. године. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво