Читај ми!

Суђење за убиство Џорџа Флојда: Завршне речи у случају који је обишао свет

На суђењу за убиство Џорџа Флојда, за које је оптужен биши полицајац Дерек Шовин, почело је изношење завршних речи након којих ће тужилаштво имати прилику да изнесе додатне агументе у корист оптужнице. Након тога ће се порота повући да одлучи да ли је Шовин крив за кривично дело убиства или не.

Представник тужилачког тима Стивен Шлајкер затражио је од поротника да, како је рекао, верују својим очима и пустио видео-снимке привођења Џорџа Флојда током којег је преминуо.

"Ово није процес против полиције која треба храбро да штити и буде саосећајна у служби. Џорџ Флојд никоме није био претња. За суочавање са њим тог дана није била потребна храброст, која није ни исказана. Све што је било потребно било је мало саосећања, које је такође изостало", поручио је Шјаклер.

Он је поротнике подсетио околности под којима је Џорџ Флојд преминуо, преноси Глас Америке (ВОА).

"Џорџ Фојд преминуо је 25. маја 2020. лицем постављеног насупрот плочника. Лежао је на улици девет минута и двадесет девет секунди. Џорџ Флојд се борио. Очајно је желео да удахне, да направи довољно простора у грудима - да би дисао. Али био је заробљен. Са једне стране био је плочник, а са друге људи који су га држали", рекао је Шлајкер.

Током излагања подсетио је и на последње речи преминулог Флојда "молим вас, не могу да дишем".

Указао је и да преминули Џорџ Флојд није особа којој се тренутно суди.

"Чули смо неке ствари о Џорџу Флојду, да се борио са зависношћу од дроге, да је под истрагом због наводног доношења лажне новчанице од 20 долара. Није било доказа да је знао да је новчаница лажна. Оно што је најважније, не суди се њему овде", навео је Шлајкер.

Оценио је да се оно што је полицајац Дерек Шовин учинио може означити као тежак напад на Џорџа Флојда.

Тужилаштво је пороти поручило да ће, иако одлучује о судбини једног човека, ова пресуда бити виђена много шире - како полиција у Америци третира црнце.

"Захват којим се Шовин користио није забрањен" 

Заступник оптуженог Шовина, Ерик Нелсон почео је излагање подсећањем чланова пороте на претпоставку невиности свог клијента.

Према његовим речима, када је оптужени Дерек Шовин стигао на место догађаја, Џорџ Флојд се рвао са полицајцима који су се већ нашли тамо, покушавајући да га сместе у полицијско возило.

"На основу обуке коју је прошао било је примерено да Шовин употреби силу. Технике које су му на располагању су контролисано онеспособљавање и захват који би био примењен на Флојдов врат", рекао је Нелсон док је поротницима приказивао снимке са полицијских камера које су носили полицајци.

Он је, позивајући се на сведочење једног од полицајаца Џонија Мерсила, изнео тврдњу да захват којим се Шовин користио приликом хапшења Флојда није забрањен и додао да то указуја на непостојање намере јер је, како је рекао, Шовин мислио да поступа по правилима по којима је обучен.

Како је рекао, искључиво узимање у обзир девет минута и 29 секунди, колико је оптужени Шовин држао колено на Флојдовом врату, није адекватна анализа на основу које би требало да се одлучи тај случај јер се тиме занемарује претходних 19 минута и 59 секунди, алудирајући на период у којем је Шовин стигао на место догађаја.

Исказе дало више од 40 сведока

Након завршних речи одбране, тужилаштво ће имати прилику да изнесе додатне агументе у корист оптужнице, након чега ће се порота повући да одлучи да ли је Шовин крив за кривично дело убиства или не.

У досадашњем поступку, који су преносили сви светски медији, исказе је дало више од 40 сведока.

Оптужница против Дерека Шовина има три тачке: убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство из нехата другог степена.

За убиство другог степена, најтежу од свих оптужби, 12 поротника мора да се усагласи да је Шовиново делање довело до Флојдове смрти.

Казна за то кривично дело је до 40 година затвора, али прописи у Минесоти ту казну скраћују на 15 година за људе попут Шовина, који раније нису осуђивани, наводи ВОА.

Тужилаштво је од судије Питера Кејхила тражило да одступи од тога и Шовина, ако буде проглашен кривим, осуди на дужу казну затвора.

Ако га порота прогласи кривим изјасниће се и да ли се слаже са предлогом тужилаштва да се Шовин осуди на дужу казну.

У пороти су шест белих жена, двојица белих мушкараца, тројица црнаца, једна црнкиња и две жене мешовитих раса.

Када почну расправу о Шовиновој кривици, поротници ће бити смештени у хотел, а време за доношење одлуке није ограничено.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво