Читај ми!

Берлин, дугогодишња робија серијском силоватељу из Србије

Српски држављанин Синиша К. (30) осуђен је на 14 година затвора због бруталног силовања шест жена и сексуалног напаствовања једне у околини Берлина. Изречен је и продужени притвор након робије – теоретски доживотно.

Синиша К. је у јуну и јулу прошле године неколико пута заредом препадао и силовао жене у неколико шума надомак Берлина. Усред бела дана је прилазио женама које су шетале, трчале или возиле бицикл, а затим их одвлачио у жбуње. Најстарија жртва имала је 27 година, најмлађа свега 14.

Већ на почетку двомесечног суђења пред Земаљским судом у Берлину Синиша К. је признао недела. У изјави коју је прочитао његов бранилац стајало је: "Стидим се због онога што сам урадио."

Детаљним признањем је уштедео жртвама још једну трауму – без признања, жене би морале да сведоче пред судом.

Описано је како је савладао жене, како их је давио, претио им, силовао. Понекад је имао шрафцигер као оружје, понекад нож. "Прилазио сам јој директно, ухватио је за врат и одвукао у шуму", речено је о једном од случајева у признању.

Како пише берлински Тагесшпигел, детаљно признање и изражавање кајања "били су очито једина могућа стратегија да се евентуално ублажи претећа дугогодишња казна затвора". Докази су били убедљиви, између осталог и трагови ДНК починиоца.

Тужилаштво је тражило баш казну каква је и изречена: 14 година затвора, као и продужени притвор после тога – теоретски неограничен – због опасности да силоватељ понови злочин. Браниоци су тражили највише десет година робије.

Силовао и у Србији

Прошлог лета су фантомски портрети, а потом и мутне фотографије осумњиченог данима били ударна вест у Немачкој. Ухапшен је средином јула након последњег силовања и после полицијске потере коју је један полицајац описао као "филмску".

Синиша К. није реаговао на пуцње упозорења. "Окретан тип, невероватно брз", испричао је пред судом један полицајац о бегунцу.

Синиша К. из Меленаца надомак Зрењанина је до 2018. у Србији издржавао петогодишњу казну због силовања и крађе. Касније је са партнерком отишао у Берлин где су месецима живели илегално.

"Верујем да је он крајње опасан серијски починилац", рекао је адвокат Роланд Вебер који заступа једну од берлинских жртви. "То су монструозна дела неописиве бруталности каква се ретко, ретко виђају."

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво