Читај ми!

Повлачење од хиљаду милијарди долара, одлазак Американаца из Авганистана

Америчке снаге повлаче се из Авганистана, тачно 20 година пошто је тадашњи председник САД, млађи Џорџ Буш одлучио да инвазијом на ту земљу одговори на терористичке нападе Ал каиде на Њујорк и Вашингтон. Америка је за 20 година на рат у Авганистану потрошила више од 1.000 милијарди долара. Страдало је више од 150.000 људи, од којих су 2.300 војници оружаних снага САД.

Повлачење од хиљаду милијарди долара, одлазак Американаца из Авганистана Повлачење од хиљаду милијарди долара, одлазак Американаца из Авганистана
Двадесет година после инвазије на Авганистан и око 1.000 милијарди потрошених долара, Американци ће се, средином септембра, повући из те државе остављајући за собом прилично нејасну будућност становницима ове земље.

Шест месеци пред повлачење, у Авганистану се налази око 4.000 америчких војника и нешто мање од 8.000 припадника приватних компанија, које се баве пословима обезбеђења и безбедности.


Између 2010. и 2012. године, када се у Авганистану налазило и више од 100.000 војника из САД, годишњи рачун авантуре, коју је покренуо млађи Буш достизао је и 100 милијарди долара годишње, али су трошкови пре три године сведени на око 45 милијарди долара.

Трошак рата – између 778 и 1.500 милијарди долара

Америчко министарство одбране тврди да је током рата у Авганистану потрошено 778 милијарди долара, али та бројка не укључује амбициозне програме обнове Авганистана у које су америчка агенција за међународни развој, USAID и остале сличне организације улупали још најмање 44 милијарде долара.

Такође, бројка коју је као цену рата представило министарство одбране не укључује трошкове које су америчке снаге имале у Пакистану.

Истраживање универзитета Браун, пак, нуди озбиљнији пресек трошкова, према којем је Вашингтон за 20 година ратовања у Авганистану потрошио 978 милијарди долара.

Од те цифре, 143 милијарде су потрошене на низ програма обнове, укључујући и 88 милијарди за авганистанске оружане снаге.

Амерички стручњаци проценили су да је гро средстава, односно око 60 одсто, потрошен на обуку, гориво, набавку оклопних возила и градњу база. Између три и четири милијарде долара годише коштао је ваздушни и бродски превоз људства и опреме.

Контролом начина на који се троше паре у Авганистану установљено је да је у последњих десет година бар 20 милијарди долара нестало у сложеним програмима обнове ове земље.

Американци су у Авганистану ратовали "на кредит", па је Њујорк тајмс пре неколико година проценио да ће чак 600 милијарди долара бити потрошено на камате зајмодавцима до 2023. године.

Како наводи Њујорк тајмс, милијарде долара потрошене су на градњу болницама у којима се нико не лечи, школе у којима нема ниједног ученика, те изградњу војних база које су у међувремену напуштене.

Жртве - 150.000 Авганистанаца и 2.300 Американаца

Током двадест година сукоба, у Авганистану је убијено 2.300 Американаца, док их је више од 20.000 рањено.

Власти у Кабулу тврде да је страдало и око 45.000 припадника авганистанских оружаних снага, али су независне процене много црње и према њима је у тој држави страдало око 64.000 војника и полицајаца.

Мисија УН у Авганистану, УНАМА, процењује да је страдало и око 110.000 цивила, али се тај број односи на период од 2009. године, од када се води званична евиденција.

Списак (не)успеха

Критичари операција у Авганистану тврде да Америка нема много чиме да се похвали после две деценије ангажмана у тој земљи – талибани и даље представљају озбиљну снагу, способну да у скоро свакој ситуацији надвлада авганистанске снаге безбедности. Ал каида је, додуше, протерана из те земље, али само до суседног Пакистана.

Америка је на покушаје да се сузбије производња сировог опијума потрошила око 10 милијарди долара, али је Авганистан и даље светски центар производње ове дроге.

Међународне агенције за борбу против трговине наркотицима тврде да између 70 и 80 одсто укупне светске производње опијума долази управо из Авганистана. УН, ипак, подсећају да су талибани, пре америчке инвазије, бруталним методама потпуно искоренили гајење мака.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво