Читај ми!

Украјина спрема одговор на притварање свог конзула у Санкт Петербургу

Безбедносна служба Русије ФСБ привела је украјинског дипломату Олександра Сосоњука у Санкт Петербургу, преноси агенција Интерфакс. Украјина спрема одговор.

Агенција Интерфакс позвала се на ФСБ који је навео да је Сосоњук покушао да узме информације из базе података руских безбедносних служби.

Руска федерална безбедносна служба (ФСБ) је у петак привела конзула Украјине у Санкт Петербургу због покушаја да од једног руског држављанина прибави поверљиве информације из базе података руске полиције и ФСБ-а.

Из прес-службе ФСБ-а су рекли да "ова активност није у складу са дипломатским деловањем и да је непријатељске природе према Руској федерацији."

Русија ће према украјинском дипломати применити мере у складу са међународним законом, додаје се из прес-службе ФСБ.

Украјина припрема мере према руским дипломатама, након што је украјински конзул приведен у Санкт Петербургу, рекао је  заменик украјинског министра спољних послова Јевгениј Јенин.

"У складу са постојећом праксом и принципом реципроцитета, украјинска страна припрема одговор према руским дипломатама"; изјавио је Јенин у интервјуу за новинску агенцију УНН, пренео је Тас.

Према међународном праву, дипломате имају дипломатски имунитет у државама у којима раде, али им се може ускратити право да остану у тој земљи уколико прекрше закон или начине непријатељски чин.

"Руске безбедносне агенције су притвориле службеника генералног конзулата Украјине у Санкт Петербургу на неколико сати. Он је сада члан украјинске дипломатске мисије. Околности његовог притварања се разјашњавају. Према постојећој пракси и принципу реципроцитета, Украјина спрема одговор", рекао је портпарол за медиј РБЦ-Украјина.

 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво