Читај ми!

Полицајка која је смртно ранила Донтија Рајта оптужена за убиство

Ким Потер, полицајка која је погодила из ватреног оружја 20-годишњег Афроамериканца у Минеаполису Донтија Рајта, ухапшена је и оптужена за убиство другог степена.

Четрдесетосмогодишња Ким Потер, која је пре неколико дана убила Рајта пошто га је погодила из ватреног оружја, прво је одведена у затвор, а затим пуштена уз кауцију од 100.000 долара. 

Она је оптужена за убиство другог степена и требало би да се данас појави пред судом, наводи се извештају из затворa које преноси Еј-Би-Си њуз.

У савезној држави Минесоти убиство другог степена примењује се када власти тврде да особа проузрокује нечију смрт "кривичним немаром при чему та особа ствара неразуман ризик и свесно ризикује да неком нанесе смрт или велику телесну повреду".

Си-Ен-Ен указује да, оног ко је осуђен за убиство другог степена, чека казна до 10 година затвора и/или новчана казна до 20.000 америчких долара. 

Хронологија случаја 

Све је почело у недељу током рутинске контроле саобраћаја. Полиција је зауставила Рајта и након тога утврдила да је за њим расписана потерница. Почео је да бежи, а полицајка је пуцала у њега.

Ким Потер је била у служби 26 година. Како је навела полиција, она се грешком латила "глока", а хтела је да користи омамљивач. Она и шеф полиције су због тога поднели оставке

Од последица, Донти Рајт је преминуо. Његова смрт изазвала је нове немире у Минеаполису, где већ данима трају протести грађана незадовољних полицијском бруталношћу према Афроамериканцима.

Национална гарда у Минеаполису 

Било је и насиља на улицама, а током сукоба са полицијом, демонстранти су бацали каменице и разбијали излоге продавница у граду. Више десетина грађана је ухапшено.

У предграђу Минеаполиса, Бруклин центру, где се догодило убиство, уведен је полицијски час. На улицама града распоређено је око 3.000 припадника Националне гарде. 

Адвокат породице Рајт тврди да је убиство било намерно, незаконитим коришћењем силе.  

Прошле године је из Минеаполиса кренуо талас протеста "Црни животи су важни", који се затим прелио на читаву Америку и свет, а након што је бели полицајац Дерек Шовин употребом прекомерне силе гушењем усмртио Афроамериканца Џорџа Флојда.

У току је суђење Дереку Шовину због убиства Флојда, што додатно подиже тензије у Минеаполису. 

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво