Полубрат јорданског краља Абдулаха осумњичен за "дестабилишуће активности"

Начелник штаба јорданске војске изјавио је да је од принца Хамзе, полубрата краља Абдулаха Другог затражено да "престане са активностима које су уперене против јорданске безбедности и стабилности".

Полубрат јорданског краља Абдулаха Другог замољен је да "заустави неке активности које се користе у циљу дестабилизовања јорданске безбедности",саопштио је државни врх након што је уследило хапшења бивших високих званичника блиских владајућој монархији.

Генерал Јусеф Хунеити, војни старешина, порекао је извештаје да је принц Хамза - краљев полубрат, који је такође био бивши престолонаследник - ухапшен. Рекао је да је истрага још у току и да ће њени резултати бити објављени "у транспарентном и јасном облику".

"Нико није изнад закона, а сигурност и стабилност Јордана су изнад свега", рекао је Хунеити за новинску агенцију Петра.

Ова агенција је раније известила да су двојица високих званичника ухапшени из "безбедносних разлога", без давања додатних детаља.

Извештај Петра каже да су приведениШариф Хасан бин Заид, бивши краљевски изасланик у Саудијској Арабији и Басем Ибрахим Авадалах, бивши шеф краљевског суда. Авадалах је такође раније био министар за планирање и министар финансија.

Агенција није навела детаље нити именовала остале који су ухапшени.

Страховање САД и савезника са Запада 

Могућа унутрашња превирања у Јордану већ су покренула узбуну међу САД-ом и другим западним државама, које јорданску владајућу монархију виде као кључног војног савезника и бастион стабилности у нестабилном региону. 

"Помно пратимо извештаје и у контакту смо са јорданским званичницима", рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

"Краљ Абдулах је кључни партнер Сједињених Држава и има нашу пуну подршку", рекао је Прајс.

Принц Хамза љубимац краља Хусеина

Краљ Абдулах Други влада Јорданом од 1999. године када је преминуо његов отац краљ Хусеин., који је владао земљом скоро пола века.

Краљ је током година гајио блиске односе са америчким и другим западним лидерима. Земља се граничи са Израелом, Сиријом, Ираком и Саудијском Арабијом.

Међутим привреда Јордана је девастирана пандемијом коронавируса. Земља, са око 10 милиона становника, такође је домаћин више од 600.000 сиријских избеглица.

Јордан је склопио мир са Израелом 1994. године, али односи су последњих година напети, углавном због сукоба Израела са Палестинцима. Јордан је дом за више од 2 милиона палестинских избеглица, од којих већина има јорданско држављанство.

Абдулах је Хамзу одабрао за свог престолонаследника неколико сати након што им је отац умро од рака у фебруару 1999. Ознака је била из поштовања према Хусеину, за којег се зна да је највише фаворизовао Хамзу међу његово једанаесторо деце из четири брака. 

Краљ Абдулах је 2004. године лишио свог полубрата Хамзу титуле престолонаследника, рекавши да је одлучио да га "ослободи" ограничења положаја престолонаследника како би му дао "слободу да ради и преузме било коју мисију или одговорност".

Тренутни Абдулахов престолонаследник је његов најстарији син Хусеин, стар 26 година.

Абдулах и Хамза нису до сада показали никакво отворено ривалство.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво