Читај ми!

Ухапшена бивша председница Боливије због наводне умешаности у свргавање Моралеса

Бивша боливијска председница Жанин Ањес ухапшена је због наводне умешаности у "пуч" против дугогодишњег левичарског лидера Ева Моралеса 2019. године, саопштила је Влада Боливије.

Ево Моралес је поднео оставку и побегао из Боливије 2019. године усред жестоких протеста против његове владе и навода о изборној превари. Ањезова, бивша сенаторка, преузела је  функцију привремене председнице, али 11 месеци касније Моралесова социјалистичка странка МАС вратила се на власт на изборима прошлог октобра.

Министар Едуардо дел Кастиљо рекао је да је јавно тужилаштво издало налог за хапшење Ањезове "због случаја државног удара у нашој земљи", што је Моралес, председник скоро 14 година, одавно поднео против свог конзервативног политичког противника, преноси Ројтерс.

У петак увече, Ањезова је на друштвеним мрежама поделила везу до налога за хапшење, који је укључивао њено име и имена многих из њеног бившег кабинета, те рекла да садржи наводе о тероризму и побуни против њих.

"Политички прогон је почео", рекла је Ањезова у посту на Твитеру.

"МАС је одлучио да се врати стиловима диктатуре", навела је Ањезова.

Моралес је наљутио многе када се кандидовао за четврти мандат без преседана 2019. године, пркосећи ограничењима мандата. 

Његове присталице су тврдиле да је свргнут пучем.

"То није био пуч, то је било сукцесија устава због изборне преваре", написала је Ањез у петак на Твитеру.

Ањезова једанаеста привремена администрација одвела је Боливију у оштро другачијем правцу од Моралеса, а за време њеног мандата притворени су неке чланови претходне Моралесове владе.

Моралес се у новембру прошле године вратио у Боливијудан након ступања на дужност новог председника Луиса Арсеа, тачно годину дана након што је напустио земљу.

Боливијски тужиоци такође желе да ухапсе двојицу бивших команданата које је тренутна влада оптужила за умешаност у наводни пуч против Моралеса. Војска је тражила од Моралеса да поднесе оставку током протеста 2019. године.

Бивша боливијска председница Жанин Ањес ухапшена је због наводне умешаности у "пуч" против дугогодишњег левичарског лидера Ево Моралеса 2019. године, саопштила је социјалистичка влада у суботу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво