Читај ми!

Елитна јединица Бундесвера под лупом – крађа муниције и неонацистички изгреди

Елитна јединица Бундесвера КСК је, због случајева екстремно десничарског понашања, под лупом. Сада је обелодањено да су војници могли да врате украдену муницију без кривичног гоњења.

Генерал Маркус Крајтмајр, командант јединице Команда специјалне снага (КСК) је у пролеће 2020. понудио своју војницима да анонимно врате муницију и оружје који недостају. И то без дисциплинских или кривичних последица. Пре тога је установљено да у специјалним јединицама Бундесвера недостаје већа количина муниције.

Да ли је разлог у траљавој евиденцији? Или су војници ове елитне формације намерно отуђили муницију? То би било кривично дело.

Генералова понуда је очито наишла на добар пријем. Између марта и маја прошле године враћено је 25.000 комада муниције. То су подаци анкетног одбора немачког парламента до којих је он тек недавно дошао. Враћане су чак и ручне бомбе.

КСК под лупом

Јединица је смештена у виртембершком граду Калву и под појачаном је присмотром откако су екстремно десничарски изгреди у јединици постали познати јавности. Неки војници су показивали хитлеровски поздрав, из магацина је нестала одређена количина муниције и експлозива.

Прошле године у мају је за министарку одбране Анегрет Крамп Каренбауер све то превршило меру. Она је организовала радну групу која испитује стање у елитној јединици и предлаже реформе. А озлоглашену другу чету јединице је распустила.

КСК је специјална јединица која је намењена ослобађању талаца и борби против терориста у иностранству. Део је немачке војске у Дивизији брзих интервентних снага.

Муниција недостаје због лоше евиденције?

Испитивања би требало да буду завршена до лета. До тада је КСК "на условном", како се изразила министарка, која је обећала транспарентно разјашњење девијација. А сада изгледа да је спорна замена "муниције за амнестију" требало да буде гурнута под тепих.

У свом прелиминарном извештају о реформи специјалне јединице, објављеном 30. октобра 2020, генерални инспектор немачке војске Еберхард Цорн није споменуо акцију враћања муниције.

Ту се спомиње нестанак муниције и експлозива као резултат "нестручног евиндентирања" и "нумеричких грешака". Очито ни сама министарка Крамп Каренбауер дуго није била обавештена.

Муниција закопана у врту

Тек је исказ једног војника који је и сам отуђио муницију покренуо целу ствар. У судском поступку који је покренут против њега он је дао исказ о акцији прикупљања украдене муниције у Калву, у којој он није учествовао - одлучио је да муницију и једну пушку закопа у свом врту.

Цорн је као највиши по рангу професионални војник у немачкој војсци, водио радну групу чији је задатак био реформа јединице КСК. Он је парламентарном анкетном одбору прећутао спорну акцију прикупљања муниције. У међувремену је Цорн признао да је то била грешка, обећавши да ће све информације које недостају накнадно доставити 3. марта.

"Правно то никако не може"

Многе политичаре у Бундестагу који се баве одбрамбеном политиком не иритира само недостатак транспарентности, већ и околности под којима се одвијала акција "муниција за амнестију". Сме ли један генерал да обећа војницима некажњивост ако врате илегално отуђено оружје?

"Сме се обећати само евентуално блажа казна", каже политичарка немачких Либерала (ФДП) Марие Агнес Штрак Цимерман за Дојче веле.

"Али да се каже да се неће ништа догодити јесте поступак који правно једноставно није могућ".

Војници имају право да користе оружје искључиво службено и није им дозвољено да га носе изван службе или чак да га понесу кући. Поседовање ратног оружја - а у то спадају и враћене ручне бомбе - у Немачкој је кривично дело.

Сумња да је прикривано кривично дело

Тобијас Линднер, политичар Зелених, најмање опозиционе партије у Бундестагу, каже да не познаје пропис немачке војске који би покривао такву амнестију, па би генерал Крајтмајр био под сумњом прикривања кривичног дела на дужности.

Додуше, прошле седмице је министарка Крамп Каренбауер демантовала гласине да ће генерал ускоро бити смењен пошто његово саслушавање још није завршено, јер мора да се установи да ли је деловао на своју руку, по наређењу или су његови претпостављени били информисани.

Министарка је енергично изјавила да не одобрава опхођење са муницијом у специјалној јединици која се истиче недисциплином и "тражењем за себе посебних правила".

Да ли су десничарски екстремисти набављали оружје од КСК?

Тобијас Линднер процењује да је анонимно враћање муниције имало још једну тешку ману - оно спречава неопходну истрагу о томе да ли су "екстремни десничари могли да се снабдевају муницијом и оружјем у КСК-у".

Стручњаци за безбедност одавно упозоравају да је изузетно опасно да војници који су прошли врхунску обуку, а имају екстремистичка уверења, могу да склоне на страну оружје, експлозив и муницију.

То се не односи само на КСК већ на читав Бундесвер. Војна обавештајна служба (МАД) је унутар немачке војске открила око 500 случајева са могућом десничарко-екстремистичком позадином.

Ева Хегл, опуномоћеница Бундестага за одбрамбена питања, изјавила је да десничарски екстремизам "није маргинални проблем" у Бундесверу. Она тражи да се после откривања таквих изгреда брже дође до истине и да се брже санкционишу починиоци.

Протеклог викенда је, на пример, полиција у Хесену ухапсила једног војника због илегалног поседовања оружја и екстремистичких десничарских изјава.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво