Читај ми!

Полиција у Мјанмару на демонстранте испаљује сузавац и гумене метке

Полиција у Мјанмару је у више наврата користила сузавац и гумене метке против демонстраната који протестују против прошломесечног војног пуча. Демонстранти се, упркос сузавцу, групишу и покушавају да се одбране барикадама док се сукоби са снагама безбедности из дана у дан појачавају.

Власти Мјанмара протеклих дана појачали су употребу силе против демонстраната користећи сузавац и гумене метке уз масовна хапшења учесника у протестима.

Уједињене нације саопштиле су да верују да је у недељу најмање 18 људи убијено од стране  снага безбедности. Министри спољних послова земаља југоисточне Азије састали су се како би разговарали о све нестабилнијој кризи у Мјанмару.

Упркос репресивним мерама, демонстранти су наставили да се окупљају на улицама уз коришћење заштитне опреме попут кацига и импровизованих штитова.

Демонстранти користе мотке од бамбуса како би формирали барикаде. Углавном млади демонстранти сваки пут када полиција испали сузавац беже, али се и враћају на импровизоване  барикаде чим опасност прође.

Друштвене мреже пуне су снимака хаотичног дешавања на улицама највећих мјанмарских градова.

Јангон, Давеи и Мандалеј су на списку градова у којима су наводно снаге безбедности користиле праву муницију у обрачуну са демонстрантима.

Многи страхују да ће употреба силе од стране снага безбедности изазвати насилну реакцију – до сада у великој мери ненасилних – демонстраната, како би их дискредитовала и оправдала још оштрију акцију. Снаге безбедности контролише војна хунта која је извршила пуч.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво