Читај ми!

Ледени талас оковао Тексас, милиони грађана имају проблемa са струјом и водом

У америчкој савезној држави Тексас никада није било хладније. Толико је смрзло да су нестанци струје у Хјустону и другим градовима постали свакодневна појава. Милионска популација негодује и криви власт што се није боље припремила за поларни вортекс, ваздушну струју која кружи око Северног пола, узрокујући врло ниске температуре у Америци. Ситуација негативно утиче и на дистрибуцију вакцина.

Четири дана након страховите ледене олује која је погодила Тексас, без струје је и даље око 325.000 домова, а више од 13 милиона грађана има проблема у снабдевању водом.

Неким болницама је због тога онемогућено да лече пацијенте, док су поједине заједице потпуно изоловане и одсечене залеђеним путевима.

Становници су љути на власт јер се није прописно припремила за најављени мраз. Последња тешка зима погодила је Тексас 2011. године и од тада баш ништа није урађено на јачању енергетске инфраструктуре, која се ослања махом на природни гас. Грађани су навикли на врућину – никако на хладноћу која леди срце.

"Не ради се толико о чишћењу снега, већ о томе да овде у Тексасу никада нисмо имали овакав мраз и наше куће нису адаптиране за овакву зиму. Цеви нису заштићене, ојачане и очигледно је да електрична мрежа не може да поднесе ниске температуре. Немамо одговарајућу опрему, ни гуме за лед, као на северу земље", наводи један становник Сајперса у Тексасу.

На удару критика нашао се сенатор Тед Круз који је, када се сазнало да је од олује побегао на одмор у сунчани Канкун у Мексику, морао да се врати кући.

Критике трпи и гувернер Тексаса, који сада захтева доношење закона који би омогућио да сви генератори електричне енергије ојачају своја постројења, како би убудуће била спремна за минусе.

"Већ смо почели да радимо на томе да се овако нешто више никада не догоди у Тексасу. Следи реформа Агенције за електричну енергију која нас је лагала да смо спремни за ледени талас. То што се десило је апсолутно неприхватљиво", истиче гувернер Тексаса Грегори Абот.

Ситуација је угрозила дистрибуцију природног гаса, јер дистрибутери не успевају да испоруче довољно енергената, а 50 одсто струје у Тексасу долази управо из електрана на гас.

Други проблем је то што су смрзли и ветропаркови, који дају 21 проценат електричне енергије.

Историјски, Тексас је струјну мрежу развијао самостално, независно од остатка електроенергетског система.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво