Затвара се америчка база у Киргистану

Киргистан затвара америчку војну базу на својој територији саопштио је председник Киргистана Курманбек Бакијев после разговора са руским председником Mедведевом. Медведев рекао да упркос томе и Киргистан и Русија настављају сарадњу са САД. Руска помоћ Киргистану.

Председник Киргистана Курманбек Бакијев је рекао да Сједињене Државе морају да затворе војну базу у овој централноазијској земљи, која је својевремено сматрана као кључни центар подршке за америчке операције у оближњем Авганистану.

"Киргистан ће затворити америчку базу у Манасу пошто је Вашингтон одбио да преговара о бољој компензацији", рекао је Бакијев после разговора са руским председником Дмитријем Медведевом у Москви, пренео је Ројтерс.

Бакијев је то изјавио пошто је добио обећање о помоћи и кредиту у вредности од више од две милијарде долара од Русије у циљу пружања подршке његовој осиромашеној земљи.

Руски председник Дмитриј Медведев је рекао да ће упркос одлуци Киргистана, обе земље наставити да сарађују са САД у погледу Авганистана.

Вашингтон је отворио базу у Киргистану 2001. године пошто је почела војна кампања коалиционих снага на челу са САД у Авганистану.

У америчкој ваздухопловној бази Манас сада се налази више од 1.000 војног особља.

Руска помоћ Киргистану

Русија је одобрила Киргистану кредите укупне вредности две милијарде долара и доделу бесповратне финансијске помоћи од 150 милиона долара, изјавио је руски председник Дмитриј Медведев.

Рекао је да су финансијска средства предвиђена за потребе стабилизације буџета Киргистана, као и за развој кључних инфраструктурних објеката, посебно у хидроенергетици.

Одлука руководства Киргизије о затварању америчке ваздухопловне базе Манас није везана за пружање руске финансијске помоћи тој средњеазијској земљи, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Григориј Карасин.

То је била суверена и промишљена одлука, она се доносила без повезаности са руско-киргиским економским пројектима, о којима је јуче саопштено, рекао је функционер руског Министарства спољних послова.

С друге стране, како је истакао, и Киргизија и Русија су одговорне за одржавање стабилне безбедности у региону Централне Азије, пренео је Итар-Тас.

Наглашавајући да одлука Бишкека није била неочекивана и сензационална, Карасин је рекао да се руководство Киргизије суочавало са одређеним проблемима на унутрашње-политичком плану због размештања базе на аеродром Манас.

База могла бити затворена у року од пола године

Стални представник Русије при НАТО Дмитриј Рогозин рекао је да би по постојећој процедури база могла бити затворена у року од пола године од званичног обавештавања Вашингтона о раскидању споразума закљученог 2001. године.

То би, како је истакао, могло да означи и прекид транзита товара ради подршке америчкој војсци у Авганистану, па Американци и НАТО треба да се замисле ко им је партнер, с ким ће бити потребно да се договарају, уколико желе да остваре макар какав успех у Авганистану.

Несумњиво, они морају да уважавају те државе које им пружају такву могућност, а не да се понашају као слон у стакларској радњи, рекао је Рогозин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво