Читај ми!

Пропао покушај републиканаца у Сенату САД да "закоче" импичмент

Амерички Сенат блокираo je пoкушај републиканаца да закоче процес суђења бившем председнику Доналду Трампу због оптужбе да је подстицао напад демонстраната на амерички Капитол 6. јануара.

Са 55 гласова против и 45 за одбијен је захтев репзбликанског сенатора Рона Пола да се горњи дом америчког Конгреса изјасни о томе да ли суђење Трампу крши Устав САД.

Против Половог предлога гласало је пет сенатора Републиканске странке.

Пол и други републиканци тврде да је поступак опозива Трампа неуставан будући да се Трампу завршио мандат прошле среде и то што ће суђење заказано за 9. фебруар надгледати демократски сенатор Патрик Лихи уместо судије Врховног суда Џона Робертса.

Како наводи Ројтерс, Пол је је раније рекао да ће подршка његовом потезу показати Сенат није способан да осуди Трампа, будући да је за то потребно две трећине сенатора или 67 гласова.

У академским круговима води се расправа о томе да ли Сенат може да осуди Трампа и опозове га са функције када више није председник.

Многи сматрају да "касни импичмент" не крши Устав САД, тврдећи да је председници који се недолично држе у свом позном мандату не би требало да буду имуни од процеса утврђеног Уставом којим се оцењује њихова одговорност.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво