Читај ми!

Шта је Бајден променио указима које је потписао првог дана

Првог дана на функцији председника САД, Џозеф Бајден је издао 17 извршних наредби, председничких меморандума и директива агенцијама. Девет од 17 указа директно преокреће политике бившег председника Доналда Трампа.

Председник САД Џо Бајден неколико сати након инаугурације потписао је 17 указа од којих више од пола иде у прилог демонтирању политичког наслеђа свог претходника Доналда Трампа.

Бајден је потписао низ извршних наредби, меморандума и директива агенцијама, којима је начинио прве кораке ка решавању пандемије коронавируса и поништавању неких одлука бившег председника Доналда Трампа.

"Почећу тако што ћу испунити обећања која сам дао америчком народу", рекао је Бајден новинарима у Овалном кабинету Беле куће док је потписивао указе.

Потезом оловке Бајден је зауставио финансирање изградње Трамповог граничног зида према Мексику, укинуо забрану путовања усмерену углавном на муслиманске земље и прихватио прогресивну политику према животној средини и разноликости коју је Трамп упорно блокирао четири године.

Бајден је такође преокренуо неколико Трампових покушаја да се повуче из међународних споразума, започињући процес поновног придруживања Париском климатском споразуму и заустављајући излазак Сједињених Држава из Светске здравствене организације. На место шефа америчке делегације при СЗО поставио је чувеног стручњака за заразне болести Ентонија Фаучија.

Осим тога, Бајден је потписао указ о тзв. "Сто дана изазова ношења маски" у коме тражи од Американаца да носе маске и држе дистанцу, а у савезним зградама и установама то је обавеза, док се државе и локалне владе подстичу да учине исто.

Бајден тражи и да се прекине Трампов приступ пандемији који је више пута јавно умањивао последице које изазива вирус. Председник САД је такође именовао координатора за одговор на ковид који, између осталог, треба да надгледа дистрибуцију вакцина и медицинског материјала.

Календар рада председника САД 

Бајден планира да до краја јануара сваки дан проведен у кабинету посвети некој теми. Тако ће данас Бајден бити усредсређен на пандемију коронавируса, а у петак ће се бавити економским олакшицама – укључујући усмеравање деловања агенција на програме заштитних мрежа и осигурање за случај незапослености.

Теме следеће недеље биће "Купујте америчко", а извршна наредба од понедељка појачава захтеве за Владине куповине робе и услуга од америчких компанија. У уторак је тема капитал, заједно са напорима да се елиминишу приватни затвори.

Клима је на програму у среду заједно са извршном наредбом о покретању регулаторних мера којом се поново успоставља председников савет за науку и технологију и борбу против климатских промена.

Четвртак је дан када ће Бајден укинути такозвану "политику Мексико Ситија", а бавиће се и здравственом заштитом.

Имиграција је на столу у петак, када Бајден планира да потпише извршне налоге који се тичу граница и избегличке политике и успостави радну групу за спајање растављених породица.

У фебруару ће се председник САД фокусирати на оно што је у календарском документу идентификовано као "обнављање места Америке у свету".

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво