Читај ми!

Први говор председника Џоа Бајдена: Желим да поново ујединим САД

Нови председник САД Џозеф Бајден одржао је говор након полагања заклетве у Вашингтону и рекао да Америка данас слави демократију, а не једног кандидата.

"Чули смо вољу народа и воља народа је уважена. Поново смо научили да је демократија драгоцена. Демократија је драгоцена, демократија је крхка и у овом часу, моји пријатељи, демократија је превладала", истакао је Бајден на инаугурацији у Вашингтону.

Каже да је данас дан демократије, дан историје и наде, обнове и одлучности.

Бајден је рекао да је пре неколико дана насиље покушало да пољуља темеље државе, али да зна да је амерички устав отпоран и да је нација снажна. Како је навео, снага државе не зависи од појединаца већ од свих Американаца и савезништва.

Бајден је истакао да је пред САД много изазова, пре свега пандемија коронавируса, климатске промене, борба против тероризма и расизма…

"Желим да поново ујединим САД и позивам све Американце да ми се придруже. Ујединимо се да се боримо против непријатеља. Љутњу, мржњу, безакоње уз јединство можемо исправити, дати добра радна места, победити вирус, награђивати рад", истакао је Бајден.

Нагласио је да без јединства нема мира већ само огорчености.

"Гарантујем вам да нећемо подбацити, то никада нисмо када смо радили заједно. Окренимо нови лист и почнимо да слушамо и гледамо једни друге", поручио је Џозеф Бајден.

Захвалио је свим претходницима 

Председник Бајден је захвалио својим претходницима из обе странке, укључујући и оне који нису могли да присуствују његовој инаугурацији.

"Данас захваљујем својим претходницима из обе странке. Захваљујем им из дубине свог срца. Знам отпорност нашег Устава и снагу, снагу наше нације, као и председник Картер са којим сам разговарао синоћ, а који не може сада да буде са нама, а кога поздрављамо", рекао је Бајден.

Истакао је да зна да моћ долази полагањем свете заклетве коју су положили бивши председници.

"Управо сам положио свету заклетву коју су положиле све патриоте. Заклетву коју је први положио Џорџ Вашингтон. Америчка прича не зависи ни од кога од нас, ни од неких од нас, већ од свих нас", рекао је 46. амерички председник.

Џозеф Бајден је током свог говора замолио присутне да одрже минут ћутања за све жртве коронавируса у САД.

"Тих 400.000 Американаца – мама, тата, мужева, жена, синова, кћери, пријатеља, комшија и сарадника. У њихову част постаћемо људи и нација каква знамо да можемо и треба да будемо", истакао је Бајден. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво