Читај ми!

Шест ствари које би требало да знате о инаугурацији Џозефа Бајдена

Џозеф Бајден положиће заклетву као 46. председник САД на церемонији која ће бити у складу са традицијом, а ипак неће бити слична ниједној другој инаугурацији у историји САД. Ово су шест ствари које би требало да знате о Бајденовој инаугурацији.

Инаугурација другачија од било које претходне

На степеницима Капитола очекује се да ће бити помпе, бивших председника, конгресних лидера, најпознатијих музичких извођача и параде.

Разлика је у томе што ће се у односу на претходне инаугурације све дешавати пред малом, дистанцираном, публиком у Вашингтону који је "закључан" због двоструких претњи - пандемије коронавируса, која је убила преко 400.000 људи у САД и могућих нереда након насиља и упада у зграду америчког Конгреса.

Поштујући мере предострожности, и желећи да се спрече путовања током пандемије, Заједнички конгресни одбор за инаугуралне церемоније драстично је смањио број званица.

Одбор обично даје 200.000 улазница за чланове Конгреса, али ове године сваки конгресмен добија  по две. Комитет је рекао да ће број присутних бити отприлике исти као када председник одржи говор о стању нације унутар Капитола – око хиљаду људи.

Уместо отказаних традиционалних балова Бајден ће учествовати у телевизијској емисији под називом "Слављење Америке". 

Бајден и званичници у Вашингтону надају се да ће се људи придржавати мера и да ће грађани посматрати инаугурацију из својих фотеља.

Како ће тећи полагање заклетве

Џозеф Бајден и Камала Харис положиће заклетву као председник и потпредседница нешто после поднева по локалном времену, а новопостављени председник први пут ће се званично обратити нацији.

По традицији, председник Врховног суда Џон Робертс помоћи ће Бајдену да положи заклетву чим сат откуца 12 часова. Бајден ће положити руку на своју 127 година стару породичну Библију, коју ће држати његова супруга Џил.

Камала Харис, прва потпредседница САД и прва Афроамериканка на тој функцији, положиће заклетву уз помоћ судије Соње Сотомајор, прве Латиноамериканке која је чланица Врховног суда. Попут Харисове, и Соња Сотомајор је бивша тужитељка.

Харисова ће се заклети на две Библије – једну која је припадала блиској породичној пријатељици по имену Регина Шелтон и другу, Тургода Маршала, првог судије Врховног суда из редова Афроамериканаца.

Ко ће певати химну, а ко дати благослов

Сама свечаност требало би да почне око 11 часова по локалном времену позивом пречасног Лија О'Донована, језуитског свештеника, бившег председника Универзитета Џорџтаун и блиског пријатеља породице Бајден.

Велика музичка звезда Лејди Гага, која се повезала са Бајденом на питањима насиља у породици док је био потпредседник и водила кампању за њега на протеклим изборима, певаће државну химну.

Између осталих извођача, наступиће и Џенифер Лопез која је имала част да пева и пред публиком Супербоула.

Дугогодишњи пријатељ породице Бајден, велечасни Силвестер Биман, пастор афричке методистичке епископалне цркве Бетел у Вилмингтону, из савезне државе Делавер, изрећи ће благослов.

Први пут за 152 године одлазећи председник прескаче свечаност

Као што је био случај са претходним инаугурацијама, очекује се присуство већине Конгреса и Врховног суда, као и неких бивших председника – Барака Обаме, Џорџа Буша и Била Клинтона, као и бивше даме Мишел Обама, Лоре Буш и Хилари Клинтон.

Џими Картер, са 96 година најстарији бивши председник државе и бивша прва дама Розалин неће бити тамо, али су већ упутили "најбоље жеље". То ће бити први пут да пропуштају инаугурацију новоизбраног председника откако је сам Картер положио заклетву 1977. године.

Како је већ раније најавио, Бајденово полагање заклетве прескочиће и одлазећи председник Доналд Трамп, што се дешава први пут од Ендрјуа Џонсона који није дошао на инаугурацију свог наследника 1869. године. Ипак, представник Трампове администрације биће потпредседник Мајк Пенс.

Шта ће бити тема Бајденовог говора

У фокусу Бајденовог говора биће "Уједињена Америка", слоган под којим је Бајден водио кампању.

Како је раније најављено, говор ће одржавати почетак новог државног пута који "Америци враћа душу и јединство земље и утире пут ка светлијој будућности".

"Слављење Америке"

Новина коју је креирала пандемија биће и вечерње телевизијско обраћање Бајдена и Харисове под називом "Слављење Америке".

Домаћини догађаја биће оскаровац Том Хенкс, а глумице Ева Лонгорија и Кери Вашингтон представиће део програма који ће укључивати "приче о младим људима који праве разлику у својим локалним заједницама".

Током деведесетоминутног програма, Брус Спрингстин, Фу фајтерс, Џон Бон Џови, Деми Ловато и друге музичке звезде наступиће са различитих локација широм земље.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво