Читај ми!

Холандски ловци на педофиле узимају правду у своје руке - најмлађи има 15 година

У Холандији су све учесталије грађанске страже, такозвани ловци на педофиле. Они узимају правду у своје руке - на Интернету пронађу жртву, наводног мушкарца педофила, намаме га на састанак и претуку. То је незаконито.

Јан, 73-годишњи наставник у пензији био је омиљен у свом кварту у Арнхајму на истоку Холандије. Због тога је ужас био још већи када је крајем октобра полумртав пронађен испред свог стана. Мало касније, у болници, подлегао је повредама.

Комшије су пред његовим станом остављале цвеће и одавале пошту минутом ћутања. Шест осумњичених је убрзо ухапшено - најмлађи је имао 15 година. Били су то такозвани ловци на педофиле.

Поставил су му замку, како су касније сами признали. На геј-чету су поставили лажни профил малолетног дечака. Договорен је секс. Када је Јан дошао на место састанка они су га испитивали и опоменули, како су касније рекли. Али, за пензионера из Арнхајма се то завршило смрћу.

Намамљени и злостављани

Овај потресни случај није усамљен. Групе ловаца на педофиле ничу као печурке после кише. Полиција је од јула до септембра 2020. регистровала 250 сличних случајева.

"То је апсолутно много", рекао је Симен Клок, портпарол полиције источног региона земље. "То се отело контроли."

Полиција је само протекле недеље регистровала три случаја - мушкарци, који су наводно желели да имају секс с децом били су намамљени у замку и злостављани. Сумња се да је број непријавељних случаја много већи. Јер, многе жртве се не јављау због стида, страха или зато што су уцењени.

Много је разлога зашто се све чешће догађа да "ловци" узимају правду у своје руке. У августу је немире изазвала најава оснивања педофилске партије, каже портпарол полиције. А онда су ту и теорије завере о томе како елите злостављају децу на сатанистичким ритуалима, што групама даје подстрек.

"Осим тога у корона кризи људи имају више времена, досадно им је", додаје портпарол полциије.

Бранилац једног наводног починиоца из Арнхајма такође то види као мотив.

"На идеју да се иде у лов на педофиле се дошло из досаде", казао је адвокат Јамил Ретхоф.

Лов се одвија по истој шеми: истомишљеници се траже на друштвеним мрежама, Фејсбуку, Инстаграму и сл... Називају се pedohunter 2.0, pedohuntgooi или jager030. Неке групе имају хиљаде пратилаца, а њихови видео снимци деле се у мрежама дестине хиљада пута.

Мотив - заштита деце

Мотив је наводно - заштита деце. "Ми то радимо због деце", казао је недавно Мак Вејнен (27) члан једне групе која оперише у региону Амстердама.

"Такав један тип уништи живот детета, децу треба оставити на миру", казао је амстердамском листу Хет Парол, књиговођа који има малу ћерку.

Мушкарци као Вејнен на чету се представљају на пример као 14-годишње девојчице. Потом покушавају да наведу мушкарце да дају експлицитне сексуалне понуде. Ако падне договор за састанак - онда нападају.

Такве сцене лова могу да се виде на Јутјубу. Мушкарци, махом обучени у војну одећу, окруже жртву и испитују или одмах крену да ударају. Позивају се на своје право да ухапсе сумњиву особу, наводног починиоца. Неки тада позивају полицију.

Све се уредно снима и поставља у Интернет - често са пуним именом и презименом и адресом мушкарца. Знају да позову и послодавце и обавесте пријатеље, породицу и комшије.

"Када се суочимо с неким педофилом кажем му да је од сутра славна личност. Побринемо да им је слобода ограничена", каже Вејнен.

Савремени стуб за мучење

Видео снимци на Јутјубу су савремени стуб за мучење - без било каквих доказа о кривичном делу, а да не говоримо о судским пресудама.

Педофилија, дакле сексуално занимање за децу, није кажњива сама по себи, уколико је само у мислима. Кривично дело постаје ако одрасла особа сексуално напаствује дете или конзумира филмове у којима се приказује сексуално насиље над децом.

"С обзиром на дигитализацију, ове групе могу много брже да оперишу", каже портпарол полиције Клок.

"Можете да упознате истомишљенике у целој земљи и намамљујете мушкарце у замке."

Лак плен за уцене

Прогоњени мушкарци су лак плен за уцене. Често им се прети и морају да плате ловцима да би ћутали. Крајем децембра су тројица мушкараца, међу којим и један 27-годишњи Немац, осуђена на до три године затвора због тога што су злостављали и уцењивали једног старијег мушкарца. Представили су се у Интернету као "Сузан" и намамили га на састанак.

Полиција је сита грађанских стража. "Већина њих чини кривично дело и жели да узме правду у своје руке" каже Клок. У Холандији је законом забрањено провоцирање кривичног дела. А већина тих такозваних доказа које те групе достављају - не могу се изнети пред судом.

Полиција и Државно тужилаштво Холандије позивају да се под хитно престане с ловом на људе.

"Овде морамо да повучемо јасне границе. Ако неко има озбиљне сумње, нека пријави случај полицији", рекао је главни државни тужилац Џон Лукас .

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво