Читај ми!

Бајден: Демонстранти који су упали у Капитол су домаћи терористи

Новоизабрани председник САД Џо Бајден изјавио је да је јучерашњи упад у Капитол представљао "један од најмрачнијих дана у историји наше нације".

Џо Бајден је осудио упад присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса током јучерашњих демонстрација у којима су четири особе погинуле.

Сматра да упад у Капитол представља "један од најмрачнијих дана у историји наше нације", преноси Вол стрит џорнал.

"Не зовите их демонстрантима. Били су разуздана руља, побуњеници, домаћи терористи", оценио је Бајден током говора у Делаверу, где је предложио Мерика Гарланда за новог министра правде.

За подстицање насиља окривио је Доналда Трампа, рекавши да је председник "покренуо свеобухватан напад на наше демократске институције.

И Пелоси позвала Пенса да се изјасни о 25. амандману

Председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси затражила је од потпредседника Мајка Пенса да се изјасни да ли ће се позвати на 25. амандман како би Трамп био удаљен са функције.

Најавила је да ће, уколико Пенс не почне процес уклањања Трампа из Беле куће, покренути импичмент, преноси Ен-Би-Си.

Председник САД је јуче подстакао оружану борбу против Америке, рекла је Пелоси новинарма испред зграде Капитола, додајући да је Трампов чин побуњенички.

Што се тиче могућности за удаљавање Трампа на основу 25. амандмана, те идеје и предлози не долазе само од демократа, него и од стране републиканаца.

Тако је, поред Ненси Пелоси и лидера демократа у Сенату Чака Шумера, и републикански конгресмен Адам Кинзингер затражио од кабинета Доналда Трампа да се позове на 25. амандман и председника прогласи неспособним за вршење дужности, чиме би потпредседник Мајк Пенс привремено преузео дужност.

У Вашингтону је након јучерашњих нереда мирно. У граду су распоређене хиљаде полицајаца и припадника Националне гарде.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво