Читај ми!

Девојчица најављује тужбу против ТикТока због угрожавања приватности

Друштвена мрежа за дељење кратких видео-снимака, која се примарно користи за прављење кратких комичних, забавних и музичких снимака "ТикТок" суочава се са потенцијалним правним изазовом у име све деце која користе платформу за размену видео записа.

Дванаестогодишња девојчица из Лондона, планира да предузме правне мере против апликације за размену видео снимака ТикТок, тврдећи да компанија незаконито користи дечје податке.

Она такође тражи брисање својих података.

Адвокат дванаестогодишње девојчице наводи да су компаније "злоупотребиле приватне податке подносиоца захтева и обрадиле личне податке подносиоца захтева" кршећи законе о заштити података ЕУ и Уједињеном Краљевству.  

Високи суд у Лондону је пресудио да девојчица може остати анонимна ако се случај настави јер постоји могућност да је друга деца и корисници ТикТока малтретирају путем интернета ако се открије њен идентитет.

Акцију је подржала британска повереница за заштиту деце Ен Лонгфилд која верује да је ТикТок прекршио законе о заштити података у Великој Британији и ЕУ.

Она верује да апликација прикупља и обрађује дечје податке како би покренула свој алгоритам за видео препоруке, како би привукла пажњу гледалаца и остварила приход од оглашавања, преноси Би-Би-Си.

Повереница је Високом суду у Лондону - путем видео-везе рекла да се нада да ће на крају издати налог којим ће компанија бити приморана да избрише податке детета, стварајући преседан.

Али фокус прелиминарног рочишта био је да се одлучи да ли би 12-годишња девојчица могла анонимно да поднесе тужбу.

Повереница се нада да ће случај довести до већих заштитних мера за млађе од 16 година који користе ТикТок у Енглеској, а можда и шире.

Из ТикТока су поручили да су им приватност и сигурност главни приоритети.

"Приватност и сигурност су главни приоритети за ТикТок и имамо чврсту политику, процесе и технологије како бисмо заштитили све кориснике, а посебно наше млађе кориснике. Свесни смо пријаве и пресуде Вишег суда и тренутно разматрамо њене импликације".

Додају да услуга није доступна млађим од 13 година и да се сви корисници приликом регистрације питају за године.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво