Читај ми!

Британија све ближе изласку из ЕУ без споразума

Лондон и Брисел слажу се да ће Уједињено Краљевство вероватно завршити процес изласка из Уније за три недеље без постигнутог трговинског споразума са блоком 27 европских земаља.

Велика Британија иступила је из ЕУ 1. јануара, али је неформални члан до 31. децембра 2020, када се званично окончава транзициони период током којег је била део јединственог тржишта и царинске уније.

"Изгледа да веома вероватно да ћемо морати да посегнемо за решењем које мислим да ће бити предивно за Велику Британију. Од 1. јануара моћи ћемо да радимо оно што желимо", рекао је Борис Џонсон обраћајући се новинарима.

"То ће, очигледно, бити другачије од онога што смо намеравали да постигнемо. Ако буде велике понуде, велике промене у ономе што говоре, онда морам рећи ћемо тек видети", додао је Џонсон.

Према наводима неименованог званичника британске владе, Џонсон је касније имао састанак са министром Мајкл Говом и другим званичницима као би проценили спремност земље за излазак без споразума.

Извор агенције Ројтерс из бриселске администрације рекао је да је Урсула фон дер Лајен пренела лидерима 27 држава чланица бриселског блока да су се погоршале шансе за постизање споразума.

Без споразума Британија ће изгубити позицију која јој гарантује повлашћен положај у трговању и царинским односима са ЕУ.

Џонсон и фон дер Лајенова дали су преговарачима рок до недеље увече да остваре напредак у вези са правима за риболов и захтевима ЕУ да се Британија суочи с последицама уколико у будућности не буде поштовала правила Брисела.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво