Читај ми!

Дан након САД и Немачка покренула истрагу Фејсбука

Немачки антимонополски регулатор покренуо је данас истрагу Фејсбука због одлуке компаније да производе виртуелне стварности сестринске компаније "Окулус" повеже са том друштвеном мрежом.

Савезна служба за борбу против монопола (Бундескартелламт) , саопштила је да је покренула поступак против злоупотребе због планова компаније Фејсбук да од корисника најновијих наочара за виртуелну стварност (ВР) "Квест2", које производи „Окулус", затраже регистрацију са налога Фејсбука, преноси АП.

"Повезивање производа виртуелне стварности и друштвене мреже на овај начин могло би да представља забрањену злоупотребу доминације на тржишту од стране Фејсбука, рекао је председник овог тела Андреас Мунт и објасно да са својом друштвеном мрежом Фејсбук заузима доминантну позицију у Немачкој, а такође је већ важан играч на новом, али растућем тржишту ВР-а.

"Намеравамо да испитамо да ли ће и у којој мери овај аранжман за везивање утицати на конкуренцију у обе области деловања", поручили су из немачког регулаторног тела.

Као одговор на захтев АП-а за коментар, Фејсбук је саопштио да је ове године већ зауставио продају својих Окулус производа у Немачкој, али је рекао да то није повезано са истрагом покренутом данас.

„Иако Окулус уређаји тренутно нису доступни за продају у Немачкој, сарађиваћемо у потпуности са "Бундескартелламтом" и уверени смо да можемо показати да не постоји основа за истрагу", саопштио је Фејсбук.

Компанија је раније ове године објавила да ће сви корисници „Квест 2" захтевати Фејсбук пријаву уређаја, као и да ће корисници других Окулус производа моћи да обједине свој налог или да наставе да користе Окулус налог до јануара 2023. године.

Немачка истрага долази само дан након што су Америчка федерална трговинска комисија и готово све савезне државе тужиле компанију Фејсбук због наводног кршења антимонополских прописа.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво