Читај ми!

Ирански парламент усвојио закон о суспендовању инспекција УН

Ирански парламент одобрио је нацрт закона којим би се обуставила инспекција УН нуклеарних постројења земље и захтевало да влада појача обогаћивање уранијума ако европски потписници нуклеарног споразума из 2015. не укину санкције нафтном и банкарском сектору.

Усвајање закона, за који је потребно и одобрење Савета чувара револуције, показало је пркос након убиства истакнутог иранског нуклеарног научника прошле недеље.

Ирански врховни верски вођа, ајатолах Али Хаменеи, има коначну реч о нуклеарној политици.

Kоначни број гласова није објављен одмах, али је, како је пренела званична новинска агенција ИРНА, за то да се о закону расправља раније данас гласао "за" 251 посланик у телу које има 290 места, након чега су многи почели да скандирају "Смрт Америци!" и "Смрт Израелу!".

Нацртом закона, европским земљама је дато месец дана да ублаже санкције у кључном иранском нафтном и гасном сектору и врате му приступ међународном банкарском систему.

Нацртом закона власти би појачале обогаћивање уранијума на 20 процената, што је испод прага потребног за нуклеарно оружје, али више од прага потребног за цивилну примену, а биле би наручене и нове центрифуге у нуклеарним објектима у Натанцу и подземној локацији Фордо.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво