Читај ми!

Стерџон: Нови референдум о независности Шкотске 2021.

Шкотска премијерка Никола Стерџон залаже се за одржавање новог референдума о независности већ следеће године, преноси Ројтерс.

Лидерка Шкотске националне партије (СНП) која се залаже за независност Шкотске, рекла је да претпоставља да ће се гласање одржати у "најранијем периоду" мандата новог шкотског парламента који почиње наредне године, преноси Ројтерс.

"Шкотска треба да има шансу да изабере да ли ће постати независна раније него касније", рекла је премијерка Шкотске за телевизију ИТВ Бордер.

На референдуму 2014. године 55 одсто Шкота гласало је против независности, али су Брегзит и начин на који британска влада управља кризом изазваном пандемијом ковида 19 довели до јачања подршке независности у Шкотској, показују последње анкете.

Последњих 14 истраживања јавног мњења показало је да Шкоти подржавају независност. Та истраживања показују да се подршка креће од 51-59 одсто, мада су ставови о независности били променљиви током претходних година, а већина анкета у 2017-2019. показује да су Шкоти били против распада Уједињеног Краљевства.

Џонсон: Не би требало бити новог референдума о независности

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да је референдум о независности 2014. био пресудан и догађај који се одржава једном у генерацији, па га треба поштовати. Његова влада каже да у блиској будућности не би требало бити новог референдума о независности.

Али ако Стерџонпобеди на шкотским изборима 6. маја, Џонсон ће имати тежак избор: одбити референдум и на тај начин омогућити шкотском незадовољству да прокључа или допустити референдум који би могао распасти унију за коју каже да је толико драга њему и његовој странци, преноси Ројтерс.

Избори за шкотски парламент се одржавају у мају а очекује се да ће СНП забележити добар резултат.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво