Читај ми!

Између мита и стварности – амерички Дан захвалности

Да ли су ходочасници пристигли у Америку за прву заједничку гозбу са Индијанцима јели ћурку или јегуљу и у којим земљама се поред Америке још обележава празник? Ово је шест ствари које треба да знате о Дану захвалности.

Дан захвалности је традиционални северноамерички празник, који се слави сваког последњег четвртка у новембру. Датум и место одржавања првог је тема расправа до данас. Поред свих истраживања која указују на различита места и године, место који се данас званично узима као место одржавања првог Дана захвалности је амерички град Плимут у савезној држави Масачусетс и година је 1621.

Годину дана раније ту су се искрцали ходочасници са брода "Мејфловер" којима су помогли припадници староседелачких племена, а у знак захвалности ходочасници су годину дана касније направили гозбу. Та гозба било је празновање прве успешне жетве досељеника и није се звао Дан захвалности.

Фраза "Дан захвалности" први пут је званично употребљена након што је председник Линколн прогласио последњи четвртак у новембру за државни празник 1863. године. Пошто су колонисти ловили дивље ћурке, а како је то птица јединствена за Северну Америку, ускоро је постала главни избор за празничну трпезу.

Ходочасници и Индијанци су за први Дан захвалности највероватније јели јегуље а не ћурку. Јела се риба и морски плодови, јер су и једни и други живели поред мора у Плимоту.

Сусрет ходочасника, који су се 1620. искрцали са брода "Мејфловер" на обале Масачусетса, са Индијанцима није био први те врсте. Колонисти и Индијанци су се сусретали бар век уназад, а  Индијанци у Плимоту су већ били дестковани од болести које су донели Европљани.

Амриканци верују да чак девет њихових председника води порекло од ходочасника који су се искрцали на обале Масачусетса, међу њима и Теодор Рузвалт и старији и млађи Џорџ Буш.

Иако ходочасници можда нису јели питу од бундеве на првом Дану захвалности, убрзо су имали више бундева него што су желели.

На првом Дану захвалности није било ни соса од бруснице. Иако је брусница било по целом Плимоту, ходочасници нису знали како да их засладе. Касније су смислили како направити сосеве и џемове од бруснице.

Поред Америке Дан захвалности се обележава у још четири државе: Канади, али у октобру, Либерији, једном граду у Холандији и на аустралијском острву Норфолк.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво