Читај ми!

Снажан земљотрес код Самоса и Измира – 26 погинулих, више од 800 повређених

Најмање 26 особа је погинуло, a више од 800 је повређено у снажном земљотресу, који је погодио турску обалу Егејског мора, северно од грчког острва Самос. Међу страдалима на острву Самос је и двоје тинејџера. Уништено је више од двадесет зграда. Од мањег цунамија поплављене су улице у Измиру. Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је да међу страдалима и повређенима у земљотресу у Турској нема држављана Србије.

Државно Председништво за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД) саопштило је да је број погинулих порастао је на 26, а повређено је више од 800 људи.

Наставља се акција трагања и спасавања у 17 срушених или оштећених зграда.

Дечак и девојчица, који су пронађени без свести испод рушевина у граду Вати на Самосу, преминули су од повреда задобијених после потреса, рекли су из службе за ванредне ситуације.

На острву је тешко оштећена црква и још неколико објеката, рекао је градоначелник Самоса Николау Карловасоу. 

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је од силине удара срушено шест зграда у дистриктима Борнова и Бајракли и да са су људи заробљени у рушевинама. 

Из рушевина је спасено 70 особа, саопштиле су власти у Измиру. 

Градске власти упозориле су грађане да не улазе у оштећене објекте због опасности од накнадних потреса.

Према наводима турског дневника, градночелник Измира тврди да је у том граду срушено више од 20 зграда.  

Такође, неколико улица у Измиру било је поплављено непосредно после земљотреса, што су стручњаци протумачили као "мањи цунами", пише Дејли мејл

Грчки медији јављају да је на Самосу повређено још осам особа.

На острву Самос тешко је оштећена црква и још неколико објеката, рекао је градоначелник Самоса Николау Карловасоу. 

Земљотрес је био магнитуде око 7 јединица Рихтера.

Амерички Геолошки институт је саопштио да је земљотрес био на неких 17 километара од провинције Измир, а осетио се у Атини и Истанбулу.

Након тог потреса, подручје Турске и Грчке тресло се још 84 пута, од којих је 16 било јаче од четири степена, извештава Си-Ен-Ен Турк.

Земљотрес се осетио и тридесетак километара од познатог турског летовалишта Кушадаси.

Мицотакис изразио саучешће Ердогану  

Након снажног земљотреса који се осетио у обе земље грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао је турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и изразио му саучешће.

Министри иностраних послова земаља које се споре око власништва над потенцијалним ресурсима угљоводоника у источном Медитерану, разговарали су телефоном након земљотреса и рекли да су спремни да помажу једни другима, саопштено је у Анкари. 

Марковић: Међу страдалим и погинулим у Турској нема држављана Србије

Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић рекао је Танјугу да међу страдалима и повређенима у земљотресу у Турској нема држављана Србије.

Он је, међутим, додао да ту информацију треба прихватити с резервом с обзиром на то да у Турској, а посебно у Измиру који је најтеже погођен земљотресом, живи доста припадника српске бошњачке заједница који су двојни држављани Турске и Србије.

Марковић је истакао да ће амбасада пружити сваку помоћ држављанима Србије, који су се евентуално затекли у Турској, као и двојним држављанима, у оквиру својих могућности и могућности државе Србије.

"Урадићемо све што је ну нашој моћи да помогнемо, али могућности су нам ограничене" рекао је Марковић.

Он је навео да је ситуација најтежа у Измиру, где се, према подацима турског министарства унутрашњих послова срушило или урушило најмање 20 зграда у којима више не може да се станује.

Према његовим речима, земљотрес се није осетио у Анкари, али јесте у Истанбулу, што је изазвало забтринутост с обзиром на то да се тај град налази на једном од најтруснијих подручја на свету.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво