Читај ми!

Америчко оружје иде на Тајван, Кина прети санкцијама

Након што су Сједињене Америчке Државе одобриле додатну продају оружја Тајвану за 2,4 милијарде долара, Министарство спољних послова Кине саопштило је да ће преузети неопходне кораке како би земља сачувала сувернитет и безбедност.

Кина је поручила САД да прекине са продајом оружја Тајвану, како се не би погоршали односи две велесиле, рекао је портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин, пренео је Ројтерс.

Кина је у понедељак саопштила да ће увести санкције "Локид Мартину", "Боинг дифенсу", "Рајтеону" и још неким америчким компанијама које буду умешане у продају оружја Тајвану.

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Тајвану 100 обалских одбрамбених система "Харпун" који је произвео "Боинг", у уговору који има потенцијалну вредност до 2,37 милијарди долара, саопштио је Пентагон.

Тај потез долази неколико дана након што је Стејт департмент одобрио и потенцијалну продају још три система наоружања Тајвану, укључујући сензоре, ракете и артиљерију, чија би укупна вредност могла бити 1,8 милијарди долара, што је изазвало Кину да запрети санкцијама, преноси Ројтерс.

Овакве акције САД дешавају се у тренутку када Трампова администрација појачава притисак на Кину пред председничке изборе 3. новембра и када расте забринутост због намера Пекинга према Тајвану.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво