Читај ми!

Белоруски радници напуштају поједине фабрике, полиција хапси студенте у Минску

Након нереда и масовних хапшења на демонстрацијама одржаним у недељу, белоруска опозиционарка Светлана Тихановска најавила је за данас почетак "националног штрајка", а на друштвеним мрежама су се појавили снимци радника који напуштају своја радна места, док полиција хапси студенте.

Бивша кандидаткиња опозиције на председничким изборима Светлана Тихановска је још почетко месеца поставила ултиматум, претећи штрајком у свим индустријским гранама уколико Александар Лукашенко не поднесе оставку.

Након што је влада Александра Лукашенка применила силу како би разбила протесте који су одржани у недељу, Тихановска је најавила да ће сва предузећа у понедељак ступити у генерални штрајк

На друштвеним мрежама су се јутрос појавиле фотографије и видео-снимци радника који напуштају своја радна места у белоруским фабрикама.

Полиција хапси студенте

Полиција у Минску ухапсила је студенте који су се одазвали позиву опозиције да учествују у националном штрајку.

Полиција је почела насилно да хапси студенте, којих је било стотинак у поворци у центру Минска, и да их уводи у полицијска возила.

Истовремено, испред зграда факултета у Минску групе студената окупиле су се да мирним протестом искажу незадовољство државном политиком.

Хапшења, шок-бомбе, гумени меци

У недељу су се демонстранти окупили на улицама Минска и других градовима широм Белорусије, махали црвено-белим заставама опозиције и узвикивали "штрајк".

Локални медији су пренели да се око 100.000 људи придружило демонстрацијама у главном граду Минску.

Руски репортери су са лица места пренели да је испаљено најмање десет шок-бомби, као и да је полиција употребила гумене метке. Снаге безбедности су блокирале путеве у центру Минска, а постављени су и водени топови.

Белоруске власти су ухапсиле 290 демонстраната, а хапшени су и новинари, пренела је агенција ТАСС.

У извештају нерегистроване организације за заштиту људиских права "Весна", наведено је да је полиција највише демонстраната ухапсила у Минску и у Гродном, као и да су демонстрације одржане у Бресту, Бобруиску, Ветебску, Могилиову, Пинску, Полоцку и другим градовима широм земље.

Кључни захтев демонстраната је оставка председника Александра Лукашенка, прекид насиља у држави и пуштање на слободу политичких затвореника.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво