ЕК: Прекршајни поступак против Велике Британије због кршења споразума о повлачењу

Европска комисија послала је Великој Британији формално писмо о кршењу обавеза из Споразума о повлачењу. To je почетак формалног прекршајног поступка, а Велика Британија има месец дана да одговори на писмо, наводи се у Бриселу.

У Европској комисији наглашавају да је Велика Британија раније позвана да до краја септембра повуче проблематични део Закона о унутрашњем тржишту.

Додаје се да Закон по својој приоди крши обавезе преузете у доброј вери, а које проистичу из договореног Уговора о раздруживању.

"Рок је истекао јуче, проблематичне одредбе нису повучене и Комисија је слањем званичног обавештање властима Уједињеног Краљвества покренула први корак прекшајног поступка", каже председница Комисије Урсула фон дер Лајен.

У Бриселу наводе да ће и поред овог корака наставити да раде на поптуној и благовременој примени Споразума о повлачењу Уједињеног Краљевства из ЕУ.

"Ми се придржавамо преузетих обавеза", закључила је фон дер Лајен.

Трговински разговори партнера наставиће се ове недеље у Бриселу, а премијер Велике Британије Борис Џонсон оценио је да би саговорници требало да "наставе даље", уколико се договор не постигне до средине октобра.