Рат око Нагорно-Карабаха, снимци разарања и међусобне оптужбе

Не смирује се сукоб Јерменије и Азербејџана око региона Нагорно-Карабах. Настављена је размена артиљеријске ватре дуж целе линије фронта. Две стране се узајамно оптужују за најновију ескалацију насиља већ четврти дан. Азербејџан саопштио да неће прекидати операције док јерменске трупе не напусте Нагорно-Карабах.

Оружане снаге Нагорно-Карабаха уништиле су систем тешких ракетних лансера типа ТОС-1А азербејџанских оружаних снага који носе запаљиве аеросолне бојеве главе, саопштила је представница јерменског министарства одбране Шушан Степанијан.

"И току су тешке борбе и локалне једнице Нагорно-Карабаха узвраћају по положајима нападача. Ликвидиран је велики број непријатељских војника и уништено наоружање, укључујући систем тешких ракетних лансера типа ТОС-1А азербејџанских оружаних снага који носе запаљиве аеросолне бојеве главе", навела је Степанијанова, пренео је Тас.

Азербејџанско министарство одбране је саопштило јутрос да јерменска артиљерија засипа гранатама град Тертер, који се налази уз саму линију фронта. 

Министарство одбране Јерменије објавило је претходно на владиној онлајн платформи фотографије авиона "сухој 25" за који тврде да га је оборио турски авион, преноси Ројтерс.

Турска и Азербејџан негирали су наводну умешаност у обарање авиона.

Према доступним извештајима са лица места, јерменска артиљерија уништава инфраструктуру, а у нападима има и цивилних жртава.

Јерменски шеф дипломатије Зохраб Мнацаканијан упутио је писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем га је информисао о "војној офанзиви коју су покренуле власти у Бакуу".

У саопштењу УН наводи се да је министар иностраних послова Јерменије изразио дубоку забринутост поводом изјава из Анкаре о безусловној подршци активностима које спроводе власти Азербејџана у Нагорно-Карабаху.

Алијев: Турска не учествује у сукобу 

Председник Азербејџана Илхам Алијев негирао је оптужбе Јерменије да Турска активно учествује у оружаним сукобима у Нагорно-Карабаху.

"Турска није део сукоба и не учествује у њему јер за то нема потребе", рекао је Алијев за руску телевизију и оценио да Турска настоји да буде "фактор стабилности" у региону, пренео је Тас.

"Турска је наша братска нација и наш савезник. Она нам само пружа моралну подршку и ми смо захвални Анкари на испољеној солидарности. Турска не учествује у овом сукобу", нагласио је Алијев.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље, а Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава. 

Рат између азербејџанских и јерменских снага разбуктао се у Нагорно-Карабаху. Тензије између две земље нису престајале током година, упркос покушајима страних дипломата да се постигне решење мирним путем. За сада се борбе углавном воде артиљеријом, тенковима, дроновима и хеликоптерима

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво