Нови детаљи бродолома "балтичког Титаника", Естонија тражи нову истрагу

Естонија, Финска и Шведска узеће у обзир нове доказе који су се појавили 26 година након што је крузер "Естонија" потонуо у Балтичком мору. У несрећи су погинуле 852 особе, што је чини највећом поморском трагедијом у водама Европе.

Крузер "Естонија" који је пловио од Талина ка Стокхолму, потонуо је на данашњи дан 1994. године, а на броду су се налазила 803 путника, као и 186 чланова посаде.

Према званичном извештају о несрећи, брод је потонуо због неисправности визира прамца који је потом оштетио рампу због чега је вода ушла у део пловила који је намењен за аутомобиле.

Шведске власти су саопштиле да се на снимцима који су направљени за потребе документарца у продукцији "Дискаверија" види рупа на трупу брода.

Портал Афтонбладет пренео је како је рупа висока четири метра и да раније није била видљива од морског дна.

Како преноси Шведски радио, надлежни су доследно искључивали теорије о рупи на трупу брода.

Естонски премијер Јури Ратас обавестио је премијере Финске и Шведске о потреби за новом истрагом олупине и навео да ће истрага бити транспарентна и обављена уз поштовање према жртвама, пренео је радио естонског јавног сервиса.

У заједничком саопштењу министарстава спољних послова Естоније, Финске и Шведске наведено је како су се три земље договориле да ће потврда нових информација које су представљене у документарном филму бити обављена у складу са споразумом о крузеру "Естонија" који су те земље потписале 1995. године.

"Основна замисао тог споразума јесте да заштити брод 'Естонија', као место почивања жртава трагедије, од било каквих узнемирујућих активности. Наше земље ће уско сарађивати у вези са овим случајем и Естонија ће предводити истрагу као земља у којој је брод био регистрован", наводи се у заједничком саопштењу.

Естонија, Финска и Шведска су позвале јавност да за званичне податке сматра заједнички извештај о несрећи који је објављен 1997. године.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво