Други дан сукоба у Нагорно-Карабаху – више од 50 мртвих, сазвана хитна седница Савета безбедности

У региону Нагорно-Карабах не престају жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске. У обе земље проглашено је ратно стање. Најмање 55 људи погинуло у данашњим борбама. Уједињене нације позвале су обе стране да хитно обуставе борбе и врате се преговорима. Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел, док Анкара оптужује Јерменију и најављује пуну подршку Азербејџану.

Нагорно-Карабах са својим стратешким положајем кроз који пролазе међународни цевоводи са нафтом и гасом у граничном појасу између две државе заузима око 11.500 квадратних километара. Ту живи око 150.000 људи.

Корени конфликта око ове планинске области потичу од 1923. године, када су је совјетске комунистичке власти поклониле Азербејџану, иако је у том тренутку у њој живело 96 посто Јермена.

То и није био толики проблем док није почео распад Совјетског Савеза, тада је постало јасно да ће настати независне државе. Јерменско становништво Нагорно-Карабаха желело је да остане уз матицу, што је потврђено и референдумом, а Азербејџан је настојао да укине аутономију и потпуно овлада подручјем.

Избио је рат који је трајао од 1988. до 1994. године. Јерменија има око три милиона становника. Азербејџан је економски снажнији, располаже гасом и нафтом, има скоро три пута више становника од Јерменије и добија огромну помоћ од етнички и историјски блиске Турске.

Према последњим информацијама, у региону Нагорно-Карабаха воде се жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске.

Представник Министарства одбране Јерменије каже да је убијено око 200 азербејџанских војника. Биланс на јерменској страни је 17 убијених и више од 100 рањених. Проглашено је ратно стање у обе земље. У Јерменији, у региону Нагорно-Карабах мобилишу се и резервисти.

Председник самопроглашене области Нагорно-Карабах изјавио је да је војска Азербејџана приликом напада користила турске авионе Ф-16 који су већ месец у Азербејџану због војних вежби. Спутњик преноси да је то доказ да Азербејџан користи најсавременије наоружање којим располаже турска војска.

Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел. Најважније је да утихне оружје, да се обе стране врате преговорима и траже дипломатско и политичко решења у оквиру Минске групе, ОЕБС-а и Уједињених нација, уз мировно посредовање Европске уније и Русије.

Некадашњи амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић рекао је за РТС да су тензије око Нагорно-Карабаха су још током лета подизане и јавност Азербејџана и Јерменије припремана је да мора доћи до рата у тој области.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво