"Јавност Јерменије и Азербејџана месецима припремана за рат у Нагорно Карабаху"

Тензије око Нагорно-Карабаха су још током лета подизане и јавност Азербејџана и Јерменије припремана је да мора доћи до рата за ту област, објашњава за РТС бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић. Према његовим речима, најновија ескалација сукоба може захватити цео регион и може доћи до фронталних сукоба Јерменије и Азербејџана уз несумњив утицај спољних фактора.

Нагорно Карабах је већ 30 година замрзнути конфликт, а ниједан сукоб не може вечно трајати, коментарише бивши амбасадор Србије у Белорусији и познавалац прилика на постсовјетском простору Срећко Ђукић најновију ескалацију сукоба у Нагарно-Карабаху.

Како истиче, унутрашња јавност је припремана да мора доћи до рата за Нагорно Карабах, који формално правно припада Азербејџану, а налази се под контролом Јеревана.

"Азербејџан је једна од најбогатијих земаља на постсовјетском пространству, нафтно гасна земља, која је огромна средства уложила у набавку наоружања", напомиње Срећко Ђукић.

Међутим, ни Јерменија није седела скрштених руку.

"Она је захваљујући савезу са Русијом добила много оружја по повољним ценама, тако да потенцијала за рат што се тиче оружја има и на једној и на другој страни, а и мржње такође", истиче Ђукић и додаје да су сви покушаји Москве, главног посредника између Бакуа и Јеревана, да дипломатским путем дође до решења остали без успеха.

Турска отворено стала на страну Азербејџана

Пошто је посредничка улога Москве исцрпљена, а тапкање у месту деценијама не задовољава ни једну ни другу страну, у сукоб су се укључили други ванрегионални фактори.

"Турска је до сада вешто избегавала уплитање у тај сукоб због лоших односа са Јерменијом, али и због тога што је осуђена за геноцид над Јерменима, али како до обнове дипломатских односа двеју земље није дошло, чини се да је званична Анкара отворено стала на страну Азербејџана и да то може бити потпора Бакуу за овај рат", каже Срећко Ђукић.

Према речима некадашњег дипломате, најновија ескалација сукоба може захватити цео регион и може доћи до фронталних сукоба Јерменије и Азербејџана уз несумљив утицај спољних фактора.

"Видећемо колико ће Москва то успети да исконтролише, али нисам сигуран да ће Европска унија и САД остати по страни," закључује Ђукић.

Јерменија и Азербејџан се деценијама споре око Нагорно Карабаха, области с већинским јерменским становништвом која је током совјетске ере припојена Азербејџану.

Преговори о мирном решавању сукоба, у оквиру Минске групе ОЕБС-а, воде се од 1992. године.

Азербејџан инсистира на очувању своје територијалне целовитости, а Јерменија штити интересе непризнате Републике Нагорно Карабах, која не учествује у преговорима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво