Захарова: Не верујемо Берлину на реч, нисмо развијали новичок

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Москва нема основа да верује Берлину на реч у вези са случајем руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног и поручила да Совјетски Савез и Русија никада нису спровели истраживање о развоју супстанце познате као новичок.

"Очигледно да Берлин не жури да подели ове информације (о ситуацији у вези са Наваљним) и истовремено захтева хитну акцију Русије. Москва нема ни основа ни планова да верује Берлину на реч", рекла је Марија Захарова током брифинга.

Додала је да је руско Министарство унутрашњих послова продужило рок за истрагу о случају Наваљног, чекајући информације од Немачке.

"Берлин још није доставио биолошке узорке Наваљног и резултате теста, нити је обезбедио било какве информације о природи лечења које тај руски држављанин добија на клиници Шарите. Немачка није обезбедила никакву сарадњу о организовању разговора између њега и руских истражитеља", рекла је Захарова.

На питање да ли мисли да постоји противречност у изјавама да Русија никада није није поседовала новичок и прошлонедељног коментара директора Спољне обавештајне службе Сергеја Наришкина да су елиминисане залихе овог хемијског агенса, Захарова је рекла да Совјетски Савез и Русија никада нису спровели истраживање о стварању супстанце познате као новичок.

"Више пута смо говорили да Совјетски Савез и Русија, за разлику од западних земаља, никада нису имале истраживачке и развојне радове на пројектима с кодним именом новичок. Могу само да потврдим да руски став о томе није промењен", поручила је Захарова.

Указала је да "што се тиче бројних спекулација" појединаца на ову тему и "нетачних интерпретација" изјава руских званичника у масовним медијима, "није потребан коментар".

Наваљном је прошлог месеца позлило у Сибиру, након чега је смештен у болницу у Омску, а потом у стању индуковане коме пребачен у Берлин, одакле је данас пуштен.

Немачка тврди да резултати три лабораторије показују да је отрован нервним агенсом нивочоком, што Москва негира.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво