САД, блoкиран покушај владе да забрани "Вичет"

Амерички судија блокирао је покушај владе САД да забрани кинеску апликацију за плаћање и размену порука "Вичет".

Судија у Сан Франциску Лорел Билер навела је да се забраном ове апликације отварају озбиљна питања у вези са Првим амандманом америчког Устава, који гарантује слободу говора, преноси Би-Би-Си.

Она је блокирала захтев Министарства трговине да "Епл" и "Гугл" уклоне до вечерас преузимање апликације.

Случај је доспео на суд након што је група корисника "Вичета" у САД оспорила извршну наредбу председника Доналда Трампа, који је покушао да угаси апликацију у земљи.

Министарство правде тврдило је да блокирање те наредбе може да "заустави и поремети одлучност председника да се избори са претњама по националну безбедност".

Билер је одговорила да "док су докази о претњама по националну безбедност везани за Кину (у смислу технологије и мобилних комуникација) огромни, доказа у вези са Вичетом има мало", преноси Глас Америке.

Министар трговине Вилбур Рос рекао је да је одлука да се блокира апликација донета како би се борили против "кинеског злонамерног прикупљања личних података америчких грађана".

Министарство тврди да је "Вичетом" прикупљан огроман број података корисника, укључујући њихове активности на мрежи, информације о локацији и историју претраживања.

"Вичет" има 19 милиона корисника дневно у САД, навела је аналитичка компанија "Аптопија" почетком августа.

Апликација је популарна међу кинеским студентима, Американцима који живе у Кини и онима који имају приватне или пословне контакте у Кини.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво