Кина узвраћа мерама на забрану "Тик-тока" и "Ви-Чета" у САД

Кинеско министарство трговине саопштило je мере које ће се односити на иностране компаније за које Пекинг буде сматрао да угрожавају национални суверенитет, безбедност или развојне интересе Кине. Америчко министарство за трговину објавило је детаље потпуне забране апликација "Тик-Ток" и "Ви Чет".

Како наводи АП, компаније које се нађу на кинеском списку "непоузданих субјеката" могу се суочити са забранама увоза у Кину или извоза из ње, а може им бити забрањено и инвестирање у ту земљу.

Међу осталим мерама су новчане казне и ограничења за улазак запослених тих фирми у Кину, као и укидање њихових радних или боравишних дозвола.

До објаве ових мера долази пошто су САД саопштиле да ће са америчког тржишта елиминисати кинеске мобилне апликације "Тик-ток" и "Ви-Чет" ради заштите националне безбедности САД и приватности података.

Америчко министарство за трговину објавило је детаље потпуне забране апликација  "Тик-Ток" и "Ви Чет". Од 20. септембра, поменуте апликације више неће моћи да се даунлоудују у САД, а "Ви-Чет" такође неће моћи да се користи.

Осуђујући тај потез Вашингтона, кинеско министарство трговине је саопштило да ће "предузети неопходне мере ради одлучне заштите легитимних права и интереса кинеских компанија".

Најаву да ће сачинити списак компанија које штете кинеским интересима Пекинг је изрекао пошто је Вашингтон увео санкције против кинеског телекомуникационог гиганта "Хуавеј".

Међутим, тај списак није објављен, а према једном извештају, на њему би се могле наћи америчке компаније као што су "Епл", "Кволком" и "Сиско".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво