СТО: Трампове царинске стопе против Кине незаконите

Светска трговинска организација саопштила је да царине председника Доналда Трампа на кинеску робу у вредности од око 234 милијарде долара крше правила међународне трговине.

СТО се приклонио жалби Кине утврдивши да су царине кршиле неколико правила, укључујући и да земље примењују једнаке царинске стопе на све трговинске партнере чланице, преноси Си-ЕН-Ен.

Пресуда Светске тргоцинске организације ће, међутим, имати мало стварног ефекта пошто Апелациони одбор СТО има премало чланова да би могао да делује након што су Сједињене Државе блокирале потребна именовања.

Трамп је увео царине на милијарде долара кинеског увоза настојећи да Пекинг доведе за преговарачки сто и реши питања у вези са крађом интелектуалне својине и принудним трансфером технологије.

САД и Кина склопиле су прелиминарни договор о царинама раније ове године, али већина тарифа остаје на снази. Оне ту робу чине скупљом за америчка предузећа, а понекад доводе до повећања потрошачких цена.

Трампова администрација дуго је критиковала СТО због тога што Кину није сматрала одговорном. Амерички трговински представник Роберт Лајтхизер критиковао је одлуку СТО тврдећи да одлука потврђује да је та организација неефикасна.

"Иако комисија није оспорила опсежне доказе које су Сједињене Државе доставиле о Кини у вези са крађом интелектуалне својине, одлука СТО показује да та организација не пружа лек за такво кршење прописа", нагласио је Лајтхизер у својој изјави.

Кина: Одлука обејктивна и поштена

Пекинг је поздравио одлуку СТО као "објективну и поштену".

Министарство спољних послова Кине саопштило је да је та земља "чврсто опредељена да поштује правила СТО и одржи ауторитет мултилатералног трговинског система".

Кина је наметнула царине на робу америчке производње, али Вашингтон се још није формално жалио.

Трамп је царине користио против својих суседа попут Канаде и Мексика током преговора о замени Северноамеричког споразума о слободној трговини.

Сједињене Државе су се сложиле у уторак да укину царине на канадски алуминијум, неколико сати пре него што је Канада одређена да објави контрамере.

Уместо тога, Сједињене Државе намећу квоте за извоз и задржавају право да ретроактивно поново уведу царине ако се њихов ниво прекорачи.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво