Споразум Бахреина и Израела, стижу различите реакције

Бахреин је пристао да нормализује односе са Израелом, а у склопу шире дипломатске кампање председника Доналда Трампа и његове аинистрације да у потпуности интегришу јеврејску државу у Блиски исток, јавља АП.

Бахреин је постао друга земља Персијског залива која је склопила споразум о успостављању дипломатских односа са Израелом, након што су то недавно учинили УАЕ, наводи Ројтерс. 

Доналд Трамп је најавио споразум након телефонског разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и бахреинским краљем Хамадом бин Иса Ал Калифом. 

Тројица лидера такође су издала кратку заједничку изјаву, којом су потврдила споразум.

Споразум о нормализацији веза Бахреина са Израелом означава "нову еру мира", изјавио је израелски премијер Бењамин Нетањаху након што је амерички председник најавио нови споразум.

"Дуги низ година улагали смо у мир, а сада ће мир улагати у нас, донеће заиста велике инвестиције у израелску економију - и то је веома важно", рекао је Нетањаху у видео изјави, преноси Ројтерс.

Трамп је претходно изјавио да је могуће да ће се још једна земља ускоро придружити дипломатском споразуму између Израела и Уједињених Арапских Емирата.

Његови преговарачи покушавају да наговоре друге заливске државе да се придруже нормализацији односа са Израелом, пренео је Ројтерс.

Трамп: Разговарао сам са краљем Саудијске Арабије 

"Следеће недеље у Белој кући имаћемо потписивање између УАЕ и Израела, а могли бисмо имати и још неку земљу. И рећи ћу вам да има много земаља који желе то да ураде", рекао је Трамп на конференцији за новинаре у Белој кући.

Трамп није обелоданио име земље која би се могла следећа придружити, али је предвидео да ће и Саудијска Арабија то на крају учинити.

"Чућете како долазе друге земље у релативно кратком временском периоду. И могли бисте имати мир на Блиском истоку", рекао је председник САД.

Према његовим речима, на крају ће се догодити да уђе велики број земаља.

"Ући ће велике земље. Разговарао сам са краљем Саудијске Арабије, разговарали смо. Тек смо почели дијалог. И они ће доћи", поручио је Трамп.

Реакције на споразум

Министарство спољних послова Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) честитало је Бахреину и Израелу због одлуке да поново успоставе дипломатске односе.

Тај потез ће допринети регионалној стабилности и напретку, наводи се у саопштењу Министарства УАЕ објављеном на Твитеру. 

Председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси оценио је као "важан корак" успостављање дипломатских односа Израела и Бахреина.

Споразум ће помоћи успостављању "стабилности и мира на Блиском истоку, тиме што ће допринети праведном и трајном решењу палестинског питање", написао је Ал-Сиси на Твитеру.

Споразум Израела и Бахреина је велика издаја ислама и Палестинаца, саопштио је на Твитеру специјални саветник за међународне односе председника иранског парламента Хосеин Амир-Абдолахиан, реагујући на споразум две земље о успостављању дипломатских односа. 

Турско Министарство спољних послова оштро је осудило одлуку Бахреина да успостави дипломатске односе с Израелом, оценивши да ће се тиме задати нови ударац покушајима да се одбрани "палестинска ствар".

"То ће додатно охрабрити Израел да настави с нелегитимним поступцима усмереним ка Палестини и његове напоре да трајном учини окупацију палестинских земаља", наводи се у саопштењу министарства које преноси Ројтерс.

Палестински званичници осудили су споразум о нормализацији дипломатских односа Израела и Бахреина оценивши да им је тиме једна арапска држава још једном "забила нож у леђа".

Палестина је позвала свог амбасадора у Манами на консултације, саопштило је Министарство спољних послова након што је објављен споразум. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво