Трамп или Бајден – трка се захуктава

"Ако он победи, Kина ће постати господар Америке" – и стилски и политички, овакве речи може да изговори само Доналд Трамп. Наменио их је оним Американцима који размишљају да ли да гласају за Џозефа Бајдена. Бајден поручује да ће окончати доба таме у Америци, како је описао Трампову еру. Kо тренутно боље стоји? Да ли ће Бајден на изборима проћи као Хилари Kлинтон или ће Трамп остати без другог мандата?

Упркос свему, Доналд Трамп је 2016. постао председник Сједињених Држава.

Упркос свим потезима којима је током мандата од себе удаљио стручњаке у администрацији али и дугогодишње државе савезнице, упркос контроверзним изјавама и још контроверзнијим твитовима, упркос процесу импичмента, почетком ове године био је јасни фаворит за победу и нови мандат. 

Након тога је дошла корона и Џозеф Бајден је почео да добија предност.

Новинар и некадашњи дописник Политике из Вашингтона Момчило Пантелић каже да се све преокренуло са коронавирусом.

"Према последњим анкетама забринутост због болештине скочила са 13 на преко 70 одсто. И Трапомва предност се истопила, економија је пала, незапосленост је порасла, па сад опет опада и даље висока", рекао је Момчило Пантелић.

Трамп је био један од лидера који је умањивао значај вируса, одбијао да носи маску, у једном моменту чак неславно претпоставио да би избељивач могао да помогне оболелима, на шта је његов противкандидат Бајден твитнуо: "Не могу да верујем да ово морам да кажем, али немојте да пијете избељивач".

"Ако погледамо Трампов говор на конвенцији који је одржао испред Беле куће, а не у Шарлоту где је била конвенција, он је најслабије говорио и најслабије успео да оправда тај део у коме говори како је и зашто Америка добро прошла у току кризе са ковидом 19. Мислим да му народ није претерано веровао и ако је имао друге елементе на којима је инсистириао и послао, ова је била најтања", навео је Милан Крстић са Факултета политичких наука.

"Хилари Клинтон је имала већу предност над Трампом од Бајдена" 

Да корона ипак неће зауставити Трампа верује политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.  

Подсећа да је предност Хилари Клинтон над Трампом 2016. била већа од оне коју Бајден тренутно има и да треба пратити, не само анкете које говоре о подршци на нивоу целе земље, већ оне у државама које се описују као колебљиве, односно у којима се до краја не зна ко ће да победи.

"Председник Трамп у неколико тих држава већ је претекао Џоа Бајдена, а у другима је смањио смањио предност. Анкете показују да је моментум тренутно на страни Доналда Трампа и ту су кључни делови бирачког тела где напредује. То су мањине", казао је Кесић.

Занимљиво је да је данас таква држава постала и Минесота која традиционално подржава демократе. Управо се тамо догодило убиство Џорџа Флојда, које је покренуло масовне протесте, и корону на неко време бацило у други план.

Бајден је тада слао поруке подршке Афроамериканцима, док је Трамп упорно понављао да жели "ред и закон", понављајући мантру на којој је Ричард Никсон својевремено добио изборе.

"Очекивано би реакција била да је та држава постала још више плава, да је још више за демократе. Међутим, како су протести били насилни, Трамп је успео да уз себе мобилише део централистички оријентисаних бирача који цене ред и закон и да су стали уз Трампа као протест против тога што Бајден није био довољно одлучан да осуди насилне протесте и сад имамо ситуацију да се и у Минесоти приближавају два кандидата", казао је Милан Крстић.

Коронавирус избрисао Трампове економске успехе 

Корона није довела у питање само способност садашње администрације да води здравствену кризу. Вирус је за пар месеци срушио све што је Трампова админстрација постигла у економији.

Мало по мало, подршка Бајдену дошла је на чак десет процената предности. 

Међутим, у последње време опада. Сада је на седам посто, предност за Трампа још далека, али не и недостижна.  

"Ту су два кључна питања која ће да одлуче ове изборе. То су перцепције гласача ко најбоље може да се избори са економијом и ту и у овим анкетама Доналд Трамп има значајну предност, око 55 одсто грађана има веће поверење у њега него у Џоа Бајдена", казао је Обрад Кесић.

Милан Крстић је нагласио да је врло важно да Бајден у кампањи не делује довољно агилно.

"Он је неко ко је и даље прилично пасиван. Заправо, доскоро је читаву кампању водио из своје резиденције, како га називају "бункера", у Делаверу. Са друге стране, Доналд Трамп је много агилнији, његова кампања је много агилнија у државама које ће одлучити исход избора", истакао је Крстић. 

Бајденова трећа кандидатура 

До марта, демократе су деловале прилично млако. На крају, поново нису могли да смогну снаге и изаберу Бернија Сандерса, који је за америчке појмове готово комуниста, а који је можда једини могао да парира Трампу.

Изабран је Џо Бајден, коме је ово трећа кандидатура за номинацију. Последњи пут је изгубио од Обаме после чега је постао његов потпредседник.

Иако је било логично да се и сам кандидује после два Обамина мандата, он је ту улогу препустио Хилари Клинтон.

"Што говори да је он човек без шире подршке и у овом тренутку фаворит естаблишмента кој има порблем да окупи ту левљу струју коју је оличавао Сандерс да гласају за Бајдена. Код њега је проблем мотивација бирача. Он мора да победи убедљивом црначком и латино већином, јер без те већине ниједан демократа није победио после Линдона Џонсона 1964. године", истакао је Момчило Пантелић.

Од почетка Трамповог мандата изашло је неколико књига чији је циљ био дискредитовање председника, што је како-када успевало, у зависности од писца.

Највећи публицитет добила је најновија књига о Доналду Трампу. Зове се "Бес", а написао ју је Боб Вудвард, новинар који је открио аферу Вотергејт. У њој пише да му је председник у разговорима ове године признао да верује да је корона смртоноснија од грипа, али да је намерно умањивао опасност не желећи да шири панику.  

Први ТВ дуел 29. септембра

Још има времена до 3. новембра. За оне који прате америчке изборе кључни догађаји следе од 29. септембра за када је заказан први ТВ дуел.

"Верујем да ће Трамп то искористити и да ће ићи на то да га избомбардује што више у тим разговорима, да га дестабилизује и да инсистира како се ту види да Бајден није кадар да обавља тај посао као што је предсеник САД. Јер нема чврстине, како каже Трамп. Он га зато зове 'Успавани Џо'", навео је Милан Крстић.

Момчило Пантелић је навео да ће са Бајденом током дуела бити "мртва трка у прављењу гафова".

"И Бајден је познат по томе, само на други начин. Мало му се замота језик, што Трамп користи и каже да овај није способан и Бајден њему узвраћа, али најбоље му је узвраћао кад је ћутао", истакао је Пантелић.

Да додатно ојача своју базу Трамп је искористио и потписивање споразума у Вашингтону поршле недеље, посебно тачку у вези са пребацивањем амбасаде Србије у Јерусалим, и отварање амбасаде Косова у истом граду.

"Две групе гласача су му најважније. То су Јевреји, за које је питање Изарела кључно питање када се опредељују за кога да гласају и друга група, која му је важнија су евангелисти, ти хришћани су били темељ његове победе на прошлим изборима", рекао је Обрад Кесић. 

Трамп или Бајден – шта је боље за Србију 

А да ли је за Србију у светлу потписаног споразума сада још важније да Трамп остане у Белој Кући? Да ли би Бајденова администрација тек тако одбацила све што је потписано у Овалном кабинету? 

"Сви наши функционери су се изјашњавали у прилог Трампу. Створена је и организација у САД 'Срби за Трампа'. Било је некад Срби за Буша, онда је он победио и донео независност Косова", каже Момчило Пантелић.

"Мислим да је добро за Србију да се одржи конаткт са председником, а то је лакше ако остане Трамп али треба напоменути да је и са Бајденом псотојао директан контак као потпредседником, био 2016. последњи пут баш пред председничке изборе", навео је Милан Крстић.

Кесић сматра да се ништа неће променити и ако победи Бајден.

"Може да се искористи перцеција и тумачење да се створи друга слика, ако победи Бајден да ће Приштина, Сарајево и други противници Србије да раде на томе да се створи перцепција да је то победа над Србијом не само Бајдена над Трампом", казао је Обрад Кесић.

Изборна трка у Америци је тесна и променљива. 

Књига Боба Вудворда у којој се каже да је Трамп опасан, неспособан, без моралног компаса, можда би могла да утиче на подршку садашњем председнику. 

Вудворд је сива еминенција у свом послу и увек цитира поуздане изворе. Медији данас расправљају о томе да ли ће Вудворд после Никсона срушити још једног председника или је Трамп, како неки кажу, као тефлон за који се ништа не лепи, а до избора су остала два дуга и непредвидива месеца. 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво