Америка поново на ногама због полицијске бруталности, Трамп шаље федералне снаге у Висконсин

Поступање полиције према Афроамериканцима поново је извело Американце на улице. У америчкој држави Висконсин трећи дан заредом одржавају се протести због полицијске интервенције током које је рањен 29-годишњи Афроамериканац. Доналд Трамп одобрио слање федералних снага на протесте. Гувернер послао и Гарду да интервенише.

Грађани Кеноше у америчкој држави Висконсин окупили су се и вечерас на улицама тог града због рањавања Афроамериканца Џејкоба Блејка приликом полицијске интервенције.

Блејк је оперисан и налази се у болници, а његова породица је саопштила да је парализован и да се бори за живот, пренео је Ројтерс.

Све је почело у недељу када је Блејк покушавао да прекине расправу између две жене, а када је полиција пристигла на место догађаја, један полицајац је у 29-годишњег Блејка испалио седам хитаца, од којих су га четири погодила.

У Блејковом аутомобилу су се налазила његова три сина, од којих најстарији има осам година.

Из полиције није саопштено због чега је пуцано у Афроамериканца.

Полицијска интервенција је снимљена, а снимак који је објављен на друштвеним мрежама подстакао је грађане Кеноше да организују протесте у граду.

Ванредно стање у Кеноши 

Протести у Кеноши трају већ три дана, а синоћ се, упркос увођењу полицијског часа, испред зграде суда окупило између 300 и 400 демонстраната које је полиција растеривала гуменим мецима и сузавцима.

Гувернер Висконсина Тони Еверс је прогласио ванредно стање у граду и послао Националну гарду у Кеношу, а председник САД Доналд Трамп је дозволио и ангажовање федералних снага које би требало да помогну локалној полицији и Националној гарди.

"Данас ћу послати федералне снаге и Националну гарду у Кеношу како бисмо повратили ред и мир", написао је Трамп на Твитеру.

Током синоћних протеста избила је и пуцњава у којој су две особе погинуле, а једна рањена. Полиција је ухапсила 17-годишњака којег сумњичи за пуцњаву која се догодила око поноћи.

Није јасно шта је изазвало пуцњаву, а на улицама Кеноше, како преноси Ројтерс, поред демонстраната налазе се и наоружани грађани који чувају локалне продавнице.

Због рањавања Блејка, кошаркаши Милвоки бакса, Орландо меџика, Лос Анђелес лејкерса, Портланд Трејлблејзерса, Хјустон рокетса и Оклахоме Сити тандера, неће одиграти пете утакмице прве рунде плеј-оф фазе НБА лиге по плану.

Крајем маја је у Минеаполису убијен Афроамериканац Џорџ Флојд, који је угушен приликом хапшења. Његово убиство изазвало је насилне протесте широм САД

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво