Белорусија – ослобођено 2.000 демонстраната, ЕУ најављује санкције

Протести у Белорусији ушли су у шести дан. Демонстрантима су се на улицама Минска и других градова придружили радници више фабрика. Влада у Минску ослободила је из притвора више од две хиљаде демонстраната. Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је да ће ЕУ унија увести нове санкције белоруским званичницима.

Белоруске власти ослободиле су најмање 2.000 демонстраната приведених претходних дана на протестима против резултата избора на којима је победио председник Александар Лукашенко. Ипак, више хиљада грађана и данас је изашло на улице престонице Минска.

Демонстрантима су се данас придружили и радници у фабрикама који су прошетали градом узвикујући "Одлази!" и тражећи оставку Лукашенка, који је на власти 26 година.

АП преноси да се на Тргу независности окупило више од 20.000 људи.

Оближње седиште владе чува десетак војника, а припадници интервентних јединица у центру Минска спустили су своје штитове у знак солидарности са демонстрантима током протеста.

Лукашенко позвао грађане на смиривање ситуације

После вишедневних протеста, председник Белорусије Александар Лукашенко данас је позвао грађане на смиривање ситуације у земљи и да престану с протестима који су избили после недељних избора на којима је освојио шести мандат, а за које опозиција тврди да су покрадени, јавља Тас.

Противкандидаткиња Александра Лукашенка на недавно одржаним изборима, Светлана Тихановска позива на дијалог и поновно бројање гласова.

Ослобађање 2.000 од око 7.000 приведених оцењује се као покушај смиривања незадовољства грађана, а министарство унутрашњих послова најавило је да ће и остали демонстранти бити ослобођени.

Неки ослобођени демонстранти тврде да их је полиција брутално тукла и малтретирала у притвору.

Мас најавио санкције ЕУ за белоруске званичнике

Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је данас да ће Европска унија увести нове санкције белоруским званичницима одговорним за разбијање протеста, јавља Ројтерс.

Агенција је раније данас, уочи хитног ванредног састанка ЕУ, јавила да се најмање девет земаља чланица изјаснило за увођење санкција Белорусији, напомињући да је потребно да таква одлука буде донета једногласно.

Европски дипломата рекао је да је скуп одлучио да наложи својој јединици за спољну политику да припреми списак појединаца који ће бити стављени на црну листу, што је био први корак ка новим санкцијама.

Мас је новинарима рекао да је оно што се десило у Белорусији у последњих неколико дана потпуно неприхватљиво и захтева јасну реакцију ЕУ. "Циљ нам је да се одређене особе које су познате и учествовале у злочинима против мирних демонстраната, ставе под режим санкција ЕУ", поручио је Мас.

Највећи противник санкција је Мађарска

Пољска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија и Данска затражиле су у заједничком писму да се уведу "рестриктивне мере против белоруских званичника" одговорних за изборне резултате према којима је председник Лукашенко освојио 80 одсто гласова и за пребијања и хапшења учесника грађанских протеста.

Немачка, Аустрија и Шведска већ су затражиле да се одмах уведу санкције, што чини укупно девет земаља чланица ЕУ које захтевају рестрикције против режима председника Лукашенка.

Ројтерс сазнаје у дипломатским круговима у Бриселу да је највећи противник санкцијама Мађарска, која је већ захтевала да се Белорусији укину раније санкције.

Ипак, дипломате су рекле да ће Будимпешта вероватно пристати на ужи списак људи којима ће бити забрањено да путују у ЕУ и изгубе било какву имовину коју поседују у Унији до краја месеца, што агенција оцењује као "брзо по стандардима ЕУ".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво