Тихановска позива на дијалог и поновно бројање гласова

Противкандидаткиња белоруског председника Александра Лукашенка на недавно одржаним председничким изборима, Светлана Тихановска, позвала је своје присталице да потпишу онлајн-петицију у којој траже поновно пребројавање гласова са избора одржаних прошле недеље, а на којима верује да је победила.

Светлана Тихановска у видео-поруци објављеној на Јутјубу од присталица затражила да подрже истрагу о наводном фалсификовању избора, и позвала све градоначелнике да организују мирне демонстрације, преноси Ројтерс.

Затражила је од власти у Белорусији да окончају насиље и започну дијалог са народом, преноси Тас.

"Требало би да окончамо насиље на улицама белоруских градова. Позивам власти да га зауставе и започну дијалог", рекла је Тихановска у видео-снимку.

Главна ривалка председнику Белорусије Александру Лукашенку на председничким изборима Светлана Тихановска отпутовала је у уторак у Литванију

Истог дана објавила је видео у којем је објаснила зашто је одлучила да напусти земљу

Насиље на улицама избило је недуго пошто су саопштене излазне анкете избора, према којима је председник Александар Лукашенко освојио безмало 80 одсто гласова демонстранти су изашли на улице и сукобили са полицијом која је употребила водене топове, шок бомбе и сузавац.

Полиција је саопштила да је један демонстрант погинуо након што је у његовим рукама експлодирала неидентификована експлозивна направа док је покушавао да је баци на полицајце.

Протести у Белорусији настављене су и синоћ, повређено је око 100 полицајаца. 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво