Турска и Иран осудили споразум УАЕ са Израелом

Турско министарство спољних послова саопштило је да историја неће заборавити и да никада неће опростити, како кажу, "лицемерно понашање" Уједињених Арапских Емирата у постизању споразума са Израелом о нормализацији односа. Споразум осудио и Иран.

Како се наводи у саопштењу, народ Палестине и администрација имају право да оштро реагују против споразума који, како се наводи, преиначује редослед политике Блиског Истока са палестинског питања на борбу против Ирана, преноси Ројтерс.

"Историја и савест народа у региону неће заборавити и никада опростити ово лицемерно понашање УАЕ, којим су издали палестинске ставове ради својих интереса", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да забрињава могућност да би УАЕ могле једностраним потезом да покушају да уклоне Арапски мировни план постигнут 2002. године, који је склопила Арапска лига.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да Турска разматра могућност затварања амбасаде у Абу Дабију и суспендовања дипломатских односа са Уједињеним Арапским Емиратима због трилатералног споразума који су УАЕ постисали са Израелом и САД, пренео је Ројтерс.

Посредник у постизању споразума Израела и УАЕ био је амерички председник Доналд Трамп, а додаје се да Израел такве споразуме има са Египтом и Јорданом.

Реаговало је и иранско министарство спољних послова и оптужило УАЕ да су "неправично забили нож у леђа палестинском народу и свим муслиманима".

УАЕ су саопштили да се споразумом успорава план Израела да унилатерално анектира делове окупиране Западне обале, које Палестинци сматрају срцем своје будуће државе.

После Египта и Јордана, УАЕ су овим споразумом постали трећа арапска земља која ће имати пуне дипломатске односе са Израелом.

Палестинци су оценили да овај споразум представља "издају" и позвали арапске и муслиманске земље да му се супротставе.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво