Минск, нереди и водени топови после председничких избора

Белоруска полиција употребила је водене топове, шок бомбе и сузавац против демонстраната који су се окупили недуго пошто су саопштене излазне анкете избора, према којима је председник Александар Лукашенко освојио безмало 80 одсто гласова. Протести, додуше без сукоба, и у другим градовима Белорусије.

Водени топови употребљени су у центру Минска после серије сукоба полиције и демонстраната, који тврде да су избори, на којима је Лукашенко још једном освојио велики већину гласова, намештени.

Полиција се поставила испред кључних институција у престоници, не дозвољавајући учесницима протеста да приђу тим објектима.

"Ствари неће измаћи контроли", рекао је Лукашенко, упозоравајући демонстранте да ће снаге реда имати одговарајући одговор на сваки покушај ремећења стабилности.

Још увек је нејасно како су почели сукоби у Минску. Полиција тврди да су демонстранти напали кордоне, док представници опозиције наводе да је до нереда дошло пошто се један камион залетео у гомилу демонстраната.

Још увек нема информација о повређенима, али је судећи према снимцима из белоруске престонице, повређен приличан број демонстраната и полицајаца.

Према излазним анкетама које је објавила телевизија Мир, Александар Лукашенко је освојио 79,7 одсто гласова. На другом месту је Светлана Тихановскаја са 6,8 одсто гласова, преноси Тас.

Победу је прогласила и Тихановскаја, базирајући своје тврдње на "основу стварних резултата" са око 20 бирачких
места.

На изборима је учествовало пет кандидата.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво