Сведочење бивше амбасадорке Србије у Либану: Огромна експлозија, заиста је био хорор

Бивша амбасадорка Србије у Либану докторка Гордана Аничић говорила је о експлозији амонијум–нитрата у Бејруту за емисију "Новости дана" Првог програма Радио Београда.

Докторка Гордана Аничић била је у стану који је од места стравичне експлозије у Бејруту удаљен мање од километра. Она и ћерка су лакше повређене.

Потврдила је да су обе физички добро, али човек, каже, тек после пар сати почне размишља шта је све могло да буде у том моменту.

"Онда вас то држи данима, у размишљању шта су ови силни људи доживели: нестали, повређени. Kо је имао срећу да преживи – то је велика срећа", поручила је докторка Аничић. 

Према њеним речима, међу повређенима има и наших грађана, али њихове повреде нису толико тешке.

"Ипак, стакло које се распрсло свуда у зградама многима је повредило лице, руке, ноге, тело. Неколико мојих познаника су ипак теже повређени. Још покушавају да извуку људе из подземних гаража, где су се склањали. Прошлих дана су извукли пар њих који су били живи. Међутим, јуче су извукли двојицу који су били измасакрирани", прича бивша амбасадорка.

Данашњи човек, истиче, не може да схвати толику снагу бомбе, која је могла да буде трећа по јачини после Хирошиме.

"То је огромна експлозија, нешто што се памти до краја живота, и оставља последице, било физичке или психичке, али је заиста, заиста био хорор", каже Гордана Аничић. 

До сада се стигло са бројком од 15 милијарди евра штете. Према речима бивше амбасадорке, Либанци су један изузетан народ, који има доста имућних људи, и који раде у свету на разним високим местима, па имају могућности да помогну. 

"За пар дана су већ обезбедили огроман новац, сада се укључује и међународна заједница, али су ипак потребне године опоравка. Либанци су вредни. На многим кућама већ су обновљени полупани прозори", објашњава Аничић.

Каже да ће се тек видети како ће све дешавати с обзиром на политичка превирања.

За данас је заказан највећи протест који је икад био у Либану против власти и свега што се десило, против тога што су чували опасан материјал неколико година у луци.

"Турбуленција ће овде бити још доста", закључује бивша амабасадорка Србије у Либану, Гордана Аничић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво