Већина Немаца за излазак америчких трупа из њихове земље

У истраживању агенције "YouGov" у име новинске агенције ДПА, око 47 процената учесника изјавило је да се залаже за одлуку Пентагона о повлачењу скоро 12.000 америчких војника из Немачке. Сваки четврти анкетирани Немац инсистирао је да америчко војно присуство у земљи буде сведено на нулу, преноси РТ.

Доналд Трамп повлачи америчке трупе из Немачке како би 'казнио' Берлин због куповине руског гаса и због недовољног доприноса НАТО-у, али ново истраживање показује да су људи у тој земљи заправо срећни што то чини.

Око 47 одсто учесника у истраживању које је анкетирао YouGov у име новинске агенције ДПА, изјавило је да се залаже за одлуку Пентагона о повлачењу скоро 12.000 америчких војника из Немачке.

Штавише, сваки четврти анкетирани Немац инсистирао је да америчко војно присуство у земљи буде сведено на нулу.

Само 28 процената сматра да 36.000 припадник контингента мора остати онакав какав јесте, док је четири процента рекло да желе више америчких војника. Остали су одбили да одговоре.

Ставови немачке јавности о том питању у оштрој су супротности са ставовима државних званичника. Пет од шест парламентарних група у Бундестагу успротивило се повлачењу, при чему је само Левица да Американци морају у потпуности отићи.

"Уместо да ојача НАТО, то ће ослабити алијансу", рекао је Норберт Ротген, који стоји на челу  Савеза хришћанских демократа. Лидер Хришћанско-социјалне уније Маркус Шодер такође је упозорио да спровођење те одлуке "ставља терет на немачко-америчке односе".

Прошле недеље је амерички министар одбране Марк Еспер најавио да ће Пентагон из Немачке повући готово 12.000 војника, што је значајно повећање од првобитно планираног броја од око 9.500.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво