Трамп, Мајкрософт и Тик-ток: Нећете ме преварити, хоћу свој део

Популарну кинеску апликацију Тик-ток користи више стотина милиона људи широм света. Омиљена нарочито међу тинејџерима, сада је постала тема нових трвења на релацији Вашингтон–Пекинг. Не само што жели да америчка фирма купи Тик-ток, Трамп сада жели и да део колача од продаје припадне и држави.

Друштвена мрежа за дељење кратких видео-снимака озбиљно је узбудила свет последњих дана, а посебно америчког председника Доналда Трампа, који ову апликацију види као главног непријатеља по безбедност Америке.

Најавио је да ће забранити рад те апликације у Сједињеним Државама уколико "Мајкрософт" до 15. септембра не откупи удео од кинеске компаније "Бајт денс", која је власник Тик-тока.

И док су у току преговори ова два технолошка гиганта, Трамп је у својим жељама отишао корак даље – део колача жели и за државу. Изјавио је да Сједињене Државе односно министарство финансија треба да добије део прихода од продаје ове апликације.

"Веома значајан део те цене мора да дође у трезор Сједињених Држава. САД треба да добију надокнаду или да буду исплаћене јер без Сједињених Држава немају ништа", рекао је Трамп на брифингу у Белој кући.

Ову "понуду" илустровао је примером станодавац–станар.

"Без закупа, станар нема ништа. Дакле, они плаћају оно што се зове закупнина или нешто плаћају", навео је амерички председник, иначе лично врло љут на Тик-ток јер његове кориснике сматра одговорним за пропаст дугоочекиване конвенције у Тулси.

Оптужбе из Кине: Крађа и лицемерје

Истовремено, док Трамп размишља како да држава што више профитира из ове потенцијалне уносне купопродаје (икао није објаснио како је то уопште могуће  реализовати), из Кине стижу љутите реакције. 

У државном листу Чајна дејли пишу да Кина не би требало да прихвати "крађу" једне од својих технолошких компанија и да постоје начини да се одговори амаеричкој администрацији ако реализује свој план.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао је да се Кина одлучно противи било којој акцији САД против кинеских софтверских компанија, због бриге о националној безбедности.

"САД генерализују концепт националне безбедности и без икаквих доказа претпостављају кривицу и претњу релевантних компанија", рекао је Ванг Венбин оптужујући Вашингтон за лицемерје и кршење принципа тржишне економије.

Кинески амбасадор у Великој Британији Лију Ксијаоминг такође је оптужио САД за лицемерје. 

Вест о могућој продаји дела "Бајт денса" Американцима узнемирила је и раднике те кинеске компаније, због чега је власник Жанг Јиминг упутио писмо запосленима.

У интерном допису, Жанг Јиминг је навео да су многи били у заблуди о ситуацији и да циљ САД није био да изврши притисак да се Тик-ток прода некој америчкој компанији, већ да се апликација забрани.

О писму су известили кинески медији, а Ројтерс је добио независну потврду о слању дописа. "Бајт денс" се, међутим, о овоме још није званично оглашавао. 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво